Panettone

Αυτό το ψωμί/κέϊκ είναι Χριστουγεννιάτικη σπεσιαλιτέ απο την Ιταλία.  ΣτοThermomix γίνεται εύκολα και γρήγορα και στοιχίζει πολύ λιγότερο απο το έτοιμο.  Είναι και φρέσκο και πολύ γευστικό. 

Υλικά:
50 γρ ζάχαρη
λεπτή φλούδα 1 πορτοκαλιού
300 γρ χωριάτικο αλεύρι (50 + 250 χωριστά)
200 γρ φαρίνα
100 γρ βούτυρο σε κομμάτια του 1 εκ
250 γρ γάλα
1 ½  φακελάκι μαγιά αυτόματη
1 κουταλάκι αλάτι
3 κρόκους μεγάλων αυγών (L)
1 κουταλιά ζάχαρη βανίλια
100 γρ κιτροειδή (mixed peel) ή άλλα αποξηραμμένα γλυκά του κουταλιού
75 γρ σταφίδες
Ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα στο τέλος

Εκτέλεση:
  • Ζυγίζετε τη ζάχαρη μέσα στον κάδο και προσθέτετε τα πρώτα 50 γρ αλεύρι και τη φλούδα πορτοκαλιού.  Αλέθετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 10.
  • Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα και τη μαγιά και ρυθμίζετε 1 λεπτό, 50°, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο τη ζάχαρη άχνη.  Αναμιγνύετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
  • Ζυμώνετε 1.5 λεπτό στην ταχύτητα στάχυ.  Βάζετε σε βουτυρωμένη λεκάνη και αφήνετε να μπεί και να φουσκώσει.  Επειδή η ζύμη αυτή κολλά λίγο, αν έχει μείνει ζύμη πάνω στα μαχαίρια πατάτε το κουμπί Turbo 1-2 φορές για να ελευθερωθεί.
  • ‘Οταν μπει η ζύμη, αφαιρείτε τον αέρα και τη σχηματίζετε ανάλογα με τη φόρμα σας (περίπου 15 εκ πλάτος και 10 εκ ύψος) που έχετε βουτυρώσει.  Αφήνετε να ξαναμπεί μέχρι να φτάσει 1 εκ πάνω απο τη φόρμα.
  • Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμούς, 35 – 40 λεπτά.  Αφήνετε να κρυώσει 10 λεπτά στη φόρμα πριν το αναποδογυρίσετε.  Ραντίζετε με ζάχαρη άχνη πριν σερβίρετε.
Συμβουλή Σέφ:
Η ζύμη κολλά λίγο στην αρχή αλλά χρησιμοποιείται πιο εύκολα μετά που θα μπεί την πρώτη φορά.

Μπισκότα βουτύρου με χαλεπιανά και cranberries

Υλικά
  • 60 γρ ζάχαρη
  • 300 γρ αλεύρι φαρίνα
  • 40 γρ κόρν φλάουερ
  • 250 γρ βούτυρο ανάλατο σε κύβους
  • 100 γρ χαλεπιανά
  • 100 γρ αποξηραμμένα cranberries
  • 150 γρ άσπρη σοκολάτα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150ο  και απλώνετε λαδόχαρτο σε ένα ταψί.

Εκτέλεση
  • Βάζετε τη ζάχαρη στον κάδο και αλέθετε 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα Τurbo.
  • Προσθέτετε το αλεύρι, το κόρν φλάουερ και το βούτυρο και αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Ζυμώνετε το μείγμα 40 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα στάχυ.
  • Προσθέτετε τα μούρα και τα χαλεπιανά από το άνοιγμα της μεζούρας κα πατάτε το κουμπί Turbo 4-5 φορές στιγμιαία
  • Πλάθετε το μείγμα σε ρολό στρογγυλό ή ελλειπτικό με τη βοήθεια λαδόχαρτου και το βάζετε στο ψυγείο για ½ με 1 ώρα.  Κόβετε μπισκότα σε φέτες και τα τοποθετείτε στο ταψί.  Ψήνετε 20-30 λεπτά.  Αφήνετε τα μπισκότα στο ταψί για 10 λεπτά μετά που θα ψηθούν για να κρυώσουν και να μήν σπάσουν όταν τα μετακινήσετε.
  • Κόβετε την άσπρη σοκολάτα σε κομμάτια και την τοποθετείτε στον κάδο.  Αλέθετε λίγα δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 8και λειώνετε 5 λεπτά, 50°, ταχύτητα 1.
  • Αδειάζετε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και βουτάτε μέσα τα μπισκότα να καλυφθεί η μία πλευρά.  Τα τοποθετείτε σε λαδόχαρτο μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα και να πήξει.

Χριστουγεννιάτικο Κοκτέιλ

Υλικά
  • 100 γρ ζάχαρη  
  • 1 φρέσκο κόκκινο καυτερό πιπέρι
  • 500 γρ κατεψυγμένα μούρα (raspberries)
  • 100 γρ νερό
  • xυμό 5 πράσινων λεμονιών (limes)
  • 750 μλ άσπρο κρασί σαμπανιέ
Εκτέλεση
  • Βάζετε τη ζάχαρη και το πιπέρι στον κάδο και αλέθετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 9.
  • Προσθέτετε τα μούρα και το νερό και μαλακώνετε 5 λεπτά, 100°, ταχύτητα 1.
  • Πολτοποιείτε στην ταχύτητα Turbo, 30 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτετε το χυμό των πράσινων λεμονιών και αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.
  • Τοποθετείτε ένα κουταλάκι από το μείγμα μούρων/πιπεριού σε ένα ποτήρι σαμπάνιας και προσθέτετε το κρασί.
Συμβουλή Σεφ
Αν το ετοιμάσετε από νωρίς, βάζετε το μείγμα σε παγοθήκες και το προσθέτετε στο κρασί σαν παγάκια.. σιγά-σιγά θα λιώσουν και θα προσθέσουν γεύση.
Μπορείτε επίσης εναλλκτικά να χτυπήσετε λίγα παγάκια για 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.  Σερβίρετε στα ποτήρια και προσθέτετε το κρασί.

Καϊπιρόσκα με Μούρα

Υλικά
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 πράσινο λεμόνι (lime) (χυμό απο το μισό, το άλλο μισό σε φέτες
  • 8 φράουλες
  • 8 μούρα (raspberries)
  • 10 μύρτιλα (blueberries)
  • 100 γρ παγάκια
  • 120 γρ βότκα
Εκτέλεση
  • Βάζετε τα μισά παγάκια στον κάδο και θρυμματίζετε λίγα δευτερόλεπτα ταχύτητα Turbo.  Αδειάζετε σε δύο γυάλινα ποτήρια.
  • Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα φρούτα, το χυμό και τη βότκα.  Πολτοποιείτε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 8.
  • Αδειάζετε στα ποτήρια με το θρυμματισμένο πάγο, προσθέτετε τα υπόλοιπα παγάκια και φέτες λεμονιού.

Ρολά Κοτόπουλου με Γλυκόξινη Σάλτσα

 
Υλικά για δύο ρολά
  • 4-6 στήθη κοτόπουλου ανοιγμένα και χτυπημένα λεπτά
  • 16 λωρίδες μπέϊκον
  • 4-6 μεγάλες φέτες χαμ γαλοπούλας
  • 4-6 λεπτές φέτες τυρί (slices)
  • ξηρά δαμάσκηνα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λαδόχαρτο ψησίματος
  • μικρές πατατούλες (new potatoes) και λαχανικά (π.χ. καρόττο)
Σάλτσα
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • 50 γρ. ξύδι
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 150 γρ. κέτσαπ Thermomix
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 1 τενεκεδάκι Πέπσι ή Κόκα Κόλα
Εκτέλεση
  • Απλώνετε σε σειρά 8 λωρίδες μπέϊκον πάνω στο λαδόχαρτο και αφού αλατοπιπερώσετε τα στήθη κοτόπουλου τα απλώνετε και αυτά πάνω από το μπέϊκον.  Καλύπτετε το κοτόπουλο με τις φέτες χαμ και μετά με τις φέτες τυριού. Τελειώνετε με μια σειρά δαμάσκηνα.
  • Τυλίγετε σφικτά σε σχήμα ρολού με τη βοήθεια του λαδόχαρτου και μετά στριφογυρίζετε τις άκρες του λαδόχαρτου για να το κλείσετε.
    Με μια οδοντογλυφίδα κάνετε μικρές τρυπίτσες και βάζετε τα ρολά στο βαθύ δίσκο του Varoma.
  • Προσθέτετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στον κάδο του Thermomix και πολτοποιείτε προσεχτικά για 30 δευτερόλεπτααρχίζοντας από την ταχύτητα 5 μέχρι το 10.
  • Πλένετε τις πατάτες και τις κόβετε αναλόγως (αν είναι μεγάλες τις κόβετε στα δύο) και τις τοποθετείτε στο καλαθάκι.  Καθαρίζετε τα λαχανικά και τα προσθέτετε στο δίσκο με τα ρολά. 
  • Τοποθετείτε το καλαθάκι και το Varoma στη θέση τους και ψήνετε 45 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.
  • Αν τα λαχανικά σας δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο, τα προσθέτετε στα τελευταία 15 με 20 λεπτά αναλόγως.
  • Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία των ρολών για λίγα λεπτά, αφαιρείτε το λαδόχαρτο και τα κόβετε προσεκτικά σε φέτες.  Τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα με τις πατάτες και τα λαχανικά και περιχύνετε τη σάλτσα από πάνω.
Συμβουλή του Σέφ
Όταν βάλετε τα ρολά και τα λαχανικά στο δίσκο του Varoma να είστε προσεκτικοί ώστε να αφήσετε χώρο για να περνά ο ατμός.

Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα Με Τριών Ειδών Σοκολάτα

Αυτή είναι μια γευσάτη εναλλακτική Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα – παρόλο που μπορείτε να τη φτιάξετε οποτεδήποτε χωρίς τα κιτροειδή.

Ευχαριστούμε την Suzanne Crafer στην Αγγλία που εισηγήθηκε το ψήσιμο στον ατμό – αυτό γίνεται τέλεια στο Varoma. Η Janie Turner έκανε τη διασκευή στο Thermomix.

Σερβίρετε ζεστή με χτυπημένη φρέσκα κρέμα ή Κρέμα Μπράντυ.
Για 12 άτομα.

Υλικά
  • 110 γρ άσπρη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια
  • 70 γρ σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομματάκια
  • 70 γρ άσπρο ψωμί κομμένο σε κομμάτια 4 εκατοστών
  • 110 γρ σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη για άλεσμα
  • 100 γρ φρέσκα ολόπαχη κρέμα (ή 50 γρ ανάλατο βούτυρο και 50 γρ ολόπαχο γάλα)
  • 70 γρ ελαφριά ξανθή ζάχαρη
  • 60 γρ βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 20 γρ κακάο
  • 110 γρ αλεύρι
  • 70 γρ κιτροειδή (mixed peel) – προαιρετικά αν δεν είναι Χριστούγεννα
  • Χτυπημένη Φρέσκα Κρέμα ή Κρέμα Μπράντυ για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
    1. Κόβετε την άσπρη σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομματάκια που δεν θα αλεστούν. Τα αφήνετε στην άκρη.
    2. Κόβετε ένα κομμάτι λαδόχαρτο να καλύψει τη βάση μιας στρογγυλής τενεκεδένιας φόρμας γλυκίσματος των 20 με 22 εκατοστών (2.5 εκατοστά ύψος). Λαδώνετε το χαρτί και τις άκριες της φόρμας.
    3. Βάζετε το ψωμί στον κάδο και πιέζετε το κουμπί Turbo μια-δύο φορές για να γίνει ψίχουλα. Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε κατά μέρος.
    4. Λειώνετε τη σοκολάτα κουβερτούρα, την κρέμα και τη ζάχαρη για 5 λεπτά, στους 50°, ταχύτητα 2.
    5. Προσθέτετε τα ψίχουλα, το βούτυρο, τα αυγά, το κακάο και το αλεύρι.  Αναμιγνύετε 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5 μέχρι το περιεχόμενο να γίνει λείο.
    6. Προσθέτετε την άσπρη σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος και τα κιτροειδή.  Ανακατεύετε με τη σπάτουλα στο χέρι.  Αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα.  Αν έχει μείνει αρκετό μείγμα στα μαχαίρια του κάδου, ξαναχτυπάτε 3 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10 και το μαζεύετε από τα τοιχώματα με τη σπάτουλα.
    7. Καλύπτετε το μείγμα με βουτυρωμένο λαδόχαρτο και από πάνω τοποθετείτε χαλαρά ασημόχαρτο που το πιέζετε σφιχτά μόνο στις άκριες.  Αυτό γίνεται για να μην δημιουργείται υγρασία από τον ατμό πάνω στο μείγμα.
    8. Ξεπλένετε τον κάδο, προσθέτετε 1.5 λίτρα νερό, τοποθετείτε τη φόρμα με το μείγμα στον κάτω δίσκο του Varoma και τοποθετείτε το Varoma πάνω στον κάδο.  Αν η φόρμα σας ταιριάζει απόλυτα με τη βάση του Varoma που σημαίνει ότι ο ατμός δεν θα περνά ελεύθερα, βάλτε λίγες οδοντογλυφίδες ή μερικές σμίλες από κάτω για να την ψηλώσουν ελαφρά.
    9. Σκεπάζετε το Varoma και ψήνετε στον ατμό για 50 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.

Αυστριακό Ψωμί Stollen

Υλικά
  • 150 γρ αποξηραμένα μούρα τύπου cranberry, κορινθιακή σταφίδα, κεράσια, ή ακόμα και συνδυασμό όλων
  • 50 γρ κονιάκ
  • 150 γρ χρυσή σταφίδα
  • 50 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 180 γρ αποξηραμένα βερίκοκα
  • 100 γρ αμύγδαλα
  • 100 γρ ζάχαρη
  • Φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • Φλούδα από 1 λεμόνι
  • 80 γρ ανάλατο βούτυρο
  • 100 γρ γάλα
  • 2 φακελάκια μαγιά αυτόματη
  • 3 αυγά
  • 650 γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4. κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
  • Σε δύο διαφορετικά μπολ, μουσκεύετε τα μούρα στο κονιάκ και τη χρυσή σταφίδα στο χυμό πορτοκάλι.  Τα αφήνετε να εμποτιστούν με το υγρό.
  • Βάζετε τα βερίκοκα στον κάδο και τα κόβετε στην ταχύτητα Turbo μία ή δύο φορές.  Τα αδειάζετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε.
  • Βάζετε τα αμύγδαλα στον κάδο και αλέθετε μία δύο φορές στην ταχύτητα Turbo. Μην τα αλέσετε πολύ λεπτά.  Τα αδειάζετε στο ίδιο δοχείο με τα βερίκοκα.
  • Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη φλούδα από πορτοκάλι και λεμόνι στον κάδο και αλέθετε στην ταχύτητα 10 μέχρι να αλεστεί τελείως η φλούδα και η ζάχαρη.
  • Προσθέτετε το βούτυρο και το γάλα και θερμαίνετε για 2 λεπτά, στους 60°, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε τη μαγιά, τα αυγά, το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού από τα μούρα και τις σταφίδες και αναμιγνύετε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 6.
  • Προσθέτετε το αλεύρι, αλάτι, μοσχοκάρυδο και ζυμώνετε για 1 λεπτό στην ταχύτητα στάχυ προσθέτοντας τα βερίκοκα και τα αμύγδαλα από το άνοιγμα της μεζούρας ενόσω γίνεται το ζύμωμα.
  • Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο και αλευρωμένο δοχείο, καλύψετε και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει.  Σχεδόν θα διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 με 180 βαθμούς.  Πιέζετε τη ζύμη προς τα κάτω και αναμιγνύετε τα μούρα και τις σταφίδες.  Φτιάχνετε τη ζύμη σε κυλινδρικό σχήμα πάνω σε ταψί με λαδόχαρτο και ενώνετε τις άκρες ώστε να έχετε ένα μεγάλο κύκλο.  Με ψαλίδι κουζίνας, σχηματίζετε μικρές τομές στο εξωτερικό του κύκλου σε διάσταση περίπου 2 ιντζών.
  • Καλύπτετε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και αφήνετε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος.  Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα – περίπου 20 λεπτά.
  • Ραντίζετε με ζάχαρη άχνη.

Σάλτσα Γαλοπούλας με Κόκκινα Μούρα Τύπου Cranberry

Αυτή η συνταγή είναι της Janie Turner από την Αγγλία.

Υπέροχα καμωμένη με γεύση πορτοκαλιού ή port. Εύκολα γίνεται πολύ πριν τα Χριστούγεννα και ταιριάζει με ζεστό ή κρύο κρέας ρόστου και τυριά ολόχρονα. Ταιριάζει επίσης με την Creme Brulee του Thermomix και μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο δώρο για φίλους. Ο λόγος που ψήνονται πρώτα τα μούρα είναι για να κρατηθεί η φλούδα τρυφερή. Διατηρείται για αρκετό καιρό κλειστή σε δροσερό μέρος. Όταν την ανοίξετε, βάλτε τη στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε την μέσα σε 3 βδομάδες. Η δόση είναι για 2 βαζάκια x 500 γρ.

Υλικά
  • 350 γρ ζάχαρη
  • λεπτή φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 450 γρ φρέσκα cranberries
  • 220 γρ νερό
  • χυμός από το πορτοκάλι, προσθέτετε φρέσκο χυμό να συμπληρωθούν 150 γρ
  • 50 γρ port (=1/2 μεζούρα) – προαιρετικό
Εκτέλεση
  • Ζυγίζετε τη ζάχαρη στον κάδο και προσθέτετε τη φλούδα του πορτοκαλιού.  Αλέθετε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.  Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε στην άκρη.
  • Ζυγίζετε τα μούρα και το νερό στον κάδο.  Ψήνετε για 8 λεπτά στους 100°, ταχύτητα κουτάλι, αντίστροφη κίνηση. Αν τα μούρα ήταν παγωμένα ψήνετε ακόμα 4 λεπτά.
  • Προσθέτετε τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού που έχετε βάλει στην άκρη και το χυμό και αναμειγνύετε με τη σπάτουλα στο χέρι.  Ψήνετε για 8 λεπτά στους 100°, ταχύτητα κουτάλι, αντίστροφη κίνηση.
  • Μετά ψήνετε ακόμα 4 λεπτά στη θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1 1/2 , αντίστροφη κίνηση. Αν θα χρησιμοποιήσετε το port προσθέτετε τώρα και αναμιγνύετε ελαφρά με τη σπάτουλα.
  • Βάζετε τη σάλτσα στα βαζάκια που έχετε αποστειρώσει.  Σφίγγετε τα πώματα καλά και αναποδογυρίζετε για 1 λεπτό για να αποστειρωθεί ο αέρας που έχει μείνει στο βαζάκι.  Αναποδογυρίζετε ξανά και αφήνετε να κρυώσει τελείως πριν να βάλετε σημείωση από έξω από το βαζάκι.

Γλάσο άσπρου βαλσαμικού


Υλικά
  • 500 γρ. άσπρο βαλσαμικό ξύδι
  • 50 γρ. ξηρό σέρυ
  • 80 γρ. ξανθή ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 8 ολόκληρους κόκκους άσπρο ή μαύρο πιπέρι
  • 1 λεμόνι, λεπτά κομμάτια φλούδας μόνο χωρίς το άσπρο
  • 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, φύλλα μόνο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ή εσαλότ, κομμένο στα 4
Εκτέλεση
  1. Βάλτε στον κάδο το ξύδι, το σέρυ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, το πιπέρι, τη φλούδα λεμονιού, τα φύλλα θυμαριού, το κρεμμυδάκι και μαγειρέψτε 30 λεπτά/Varoma/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 2, με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας πάνω στο πώμα του κάδου.
  2. Σουρώστε με πολύ λεπτό σουρωτήρι σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς.  Αφήστε να κρυώσει καλά και διατηρήστε σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος. 
Συμβουλή Σεφ
Βάλτε τον αποσμητήρα της κουζίνας σας στο δυνατό για να φιλτράρει τις δυνατές οσμές που παράγει η συνταγή.
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο για να φτιάξετε ένα γλυκόξυνο dressing σαλάτας.
Χρησιμοποιείται σε συνταγές που περιέχουν μήλα, αχλάδια, μούρα, ρόστο κρέατος και λαχανικών, ώς επίσης και σε γλυκά ή αλμυρά.

Η συνταγή αυτή είναι παρμένη από το βιβλίο μαγειρικής ThermomixCookingformeandyou της Αυστραλίας.

Πως να ασπρίσετε το σουσάμι


Υλικά:
  • 1000 γρ νερό
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 500 γρ σουσάμι
Εκτέλεση:
  • Βάλτε το νερο στον κάδο και βράστε 8 λεπτά/100°/ταχύτητα 2.
  • Προσθέστε το λεμόνι, βάλτε το καλαθάκι στη θέση του, ζυγίστε μέσα το σουσάμι και βράστε 10 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 2.
  • Αφαιρέστε το καλαθάκι με τη σπάτουλα και αφήστε το πάνω από ένα πιάτο να στραγγίσει το σουσάμι.
Συμβουλή σεφ
Μπορείτε να ασπρίσετε το σουσάμι από προηγουμένως και να το διατηρήσετε στην κατάψυξη.  Αφού στραγγίσει στο καλαθάκι, απλώστε το σουσάμι πάνω σε καθαρή πετσέτα και αφήστε το να στραγγίσει και να στεγνώσει καλά.  Κλείστε το αεροστεγώς σε πλαστική σακούλα ή δοχείο και το βάζετε στην κατάψυξη.
Βγάζετε από την κατάψυξη την ποσότητα που χρειάζεστε και αφήνετε το σουσάμι να ξεπαγώσει περίπου ½ ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε.   Αν είναι πολύ στεγνό, το ραντίζετε με λίγο νερό.

Ταχίνη για χτύπημα

Υλικά:
  • 240 γρ σουσάμι
  • 3 μεζούρες φυστικέλαιο
  • 120 γρ αλεύρι
Εκτέλεση:
  • Βάζετε το σουσάμι στον κάδο και αλέθετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 8 και μετά ξανά 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 10
  • Καθαρίζετε τα τοιχώματα με τη σπάτουλα, ελέγχετε και αν χρειάζεται περισσότερο άλεσμα πατάτε το κουμπί Turbo 1 – 2 φορές στιγμιαία.
  • Ρυθμίζετε στην ταχύτητα 6 και προσθέτετε το φυστικέλαιο και το αλεύρι σταδιακά από το άνοιγμα της μεζούρας μέχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα. 

Ντιπ ελιάς (N)

Υλικά:
  • 200 γρ ελιές κυπριακές μαύρες, αφαιρέστε το κουκούτσι
  • 30 γρ πράσινη πιπεριά
  • 30 γρ κόκκινη πιπεριά
  • 30 γρ κρεμμυδάκι φρέσκο
Εκτέλεση:
  • Βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο και αλέθετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6
  • Καθαρίζετε τα τοιχώματα με τη σπάτουλα και αλέθετε ξανά 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5-6.
Συμβουλή σεφ
Για να φτιάξετε μπρουσκέτες ελιάς, αλείφετε φέτες ψωμί (γαλλική μπαγκέτ ή ιταλική φοκάτσια) με ελαιόλαδο και από πάνω το ντιπ ελιάς με ψιλοκομμένη ντομάτα.  Ψήνετε στο γκριλ.

Ζύμη για στολίδια (Play dough)

(δεν χρειάζεται ψήσιμο)
Υλικά
250 γρ αλεύρι φαρίνα
200 γρ λευκή γόμα για τέχνη (PVA washable)

Εκτέλεση

  • Βάζετε στον κάδο το αλεύρι και προσθέτετε τη γόμα.
  • Αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
  • Ζυμώνετε 1 λεπτό στην ταχύτητα στάχυ.
  • Αφαιρείτε και κλείνετε αεροστεγώς σε πλαστικό δοχείο ή σακουλάκι.
  • Φτιάχνετε τα στολίδια και με ένα ξυλάκι βγάζετε μια τρύπα στο πάνω μέρος την οποία θα χρησιμοποιήσετε για να τα κρεμμάσετε.
  • Στεγνώνει στον αέρα και μετά μπορείτε να το βάψετε με ακρυλικές μπογιές.
Συμβουλή σεφ
Η ζύμη αυτή διαφέρει από τις συνηθισμένες με αλάτι στο ότι δεν χρειάζεται ψήσιμο. Γι’ αυτό όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην την εκθέτετε στον αέρα εκτός την ώρα που την πλάθετε σε σχήμα.
Μπορείτε να φτιάξετε Χριστουγεννιάτικα ή Πασχαλινά στολίδια, ή ακόμα και διακοσμητικά για το δωμάτιο των παιδιών.
Η λευκή γόμα για τέχνη (PVA washable) δεν περιέχει τοξικές ουσίες και είναι ασφαλής για τα παιδιά.