Κέϊκ μήλων

Συνταγή της Μαίρης Μουσικού από τη Λεμεσό
2ο Βραβείο στα Γλυκά
Διαγωνισμός μαγειρικής Thermomix 2011/2012

Υλικά

Πάνω στρώση
4 κουταλάκια βούτυρο ανάλατο
4 κουταλιές ζάχαρη
450 γρ μήλα κομμένα σε φέτες
75 γρ σταφιδάκια
75 γρ αμύγδαλα

Κέϊκ
45 γρ βούτυρο ανάλατο
160 γρ ζάχαρη
1 κουταλιά κονιάκ
120 γρ γάλα
3 αυγά
1 φακελάκι βανίλια
280 γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής
2 κουταλάκια μπέϊκινγκ πάουντερ

Εκτέλεση:

Πάνω στρώση
  • Στον πάτο μιας βουτυρωμένης φόρμας (κατά προτίμηση με τρύπα στη μέση), βάζετε το βούτυρο και ακολούθως βάζετε τη φόρμα στη φωτιά για να λιώσει το βούτυρο.
  • Κατεβάζετε τη φόρμα από τη φωτιά και απλώνετε τη ζάχαρη στον πάτο της φόρμας.
  • Κόβετε τα μήλα σε φέτες και τα τοποθετείτε στον πάτο της φόρμας πάνω από τη  ζάχαρη.  Προσθέτετε τα σταφιδάκια και τα αμύγδαλα.
Κέϊκ
  • Βάζετε στον κάδο το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το γάλα και χτυπάτε 2 λεπτά, ταχύτητα 4.  Κατά τη διάρκεια του χτυπήματτος προσθέτετε τα αυγά και τη βανίλια από το άνοιγμα της μεζούρας.
  • Τέλος προσθέτετε το αλεύρι και το μπέϊκινγκ πάουντερ και πιέζετε το κουμπί Turbo  2 φορές στιγμιαία για ν’αναμιχθούν.
  • Προσθέτετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, 180°C, για περίπου 50 λεπτά.
  • Αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα, αφήνετε λίγα λεπτά και αφαιρείτε τη φόρμα.
  • Σερβίρετε με κρέμα σαντιγύ ή παγωτό βανίλια.
Συμβουλή Σέφ
Αντί για μήλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδάκινα ή αχλάδια.

Queen Elisabeth cake

Συνταγή της Ρένας Χρυσάνθου από την Πάφο
1ο Βραβείο στα Γλυκά
Διαγωνισμός μαγειρικής Thermomix 2011/2012


Υλικά

Κέϊκ
100 γρ ζάχαρη
1 μεζούρα (50 γρ) καρύδια
250 γρ φοινίκια (χωρίς κουκούτσι)
1 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
2 μεζούρες ζεστό νερό
60 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι βανίλια (εσσάνς)
170 γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 κουταλάκι μπέϊκινγκ πάουντερ


Γλάσο
100 γρ μαύρη ζάχαρη
60 γρ βούτυρο
150 γρ φρέσκα κρέμα
20 γρ ινδοκάρυδο


Εκτέλεση:
  • Βάζετε τη ζάχαρη στον κάδο και ανοίγετε στην ταχύτητα 9 να γίνει άχνη.  Αδειάζετε σ’ένα δοχείο.
  • Βάζετε τα καρύδια στον κάδο και πιέζετε 1 φορά το κουμπί Turbo να χοντροαλεστούν.  Τα αδειάζετε σ’ένα δοχείο.
  • Βάζετε τα φοινίκια στον κάδο και γυρίζετε στην ταχύτητα 6 για 5 δευτερόλεπτα.  Τα αδειάζετε στο δοχείο με τα καρύδια.
  • Προσθέτετε τη σόδα και το ζεστό νερό στο δοχείο με τα καρύδια και τα φοινίκια.  Ανακατεύετε με ένα κουτάλι και τα αφήνετε στην άκρη.
  • Βάζετε στον κάδο τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο και ρυθμίζετε 1 λεπτό, θερμοκρασία 90°C, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το αυγό, αλάτι, τη βανίλια, το αλεύρι και το μπέϊκινγκ πάουντερ.  Πιέζετε το κουμπί Turbo 2 φορές στιγμιαίαγια ν’αναμιχθεί το αλεύρι.
  • Προσθέτετε στον κάδο το μείγμα με τα καρύδια, φοινίκια και νερό και αναμιγνύετε ελαφρά με τη σπάτουλα.
  • Βάζετε σε ταψί ψωμιού (μακρόστενο) και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, 180ο C, για περίπου 30 – 40 λεπτά.
  • Στα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος, ετοιμάζετε το γλάσο βάζοντας όλα τα υλικά στον κάδο.  Ρυθμίζετε 3 λεπτά, 37°C,ταχύτητα 3.
  • Περιχύνετε το γλάσο στο ζεστό γλύκισμα ενώ είναι ακόμα στο ταψί και το βάζετε στο GRILL για 2-3 λεπτά να ροδίσει.

Κοτόπουλο με τσάτνεϊ από παντζάρι

Συνταγή της Έλλης Χατζηγεωργίου από τη Λευκωσία
2ο Βραβείο στα Κύρια Πιάτα
Διαγωνισμός μαγειρικής Thermomix 2011/2012

Υλικά

Κοτόπουλο & Ρύζι

Μαρινάδα

2 κουταλιές λευκό κρασί
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
1 κλαράκι δεντρολίβανο
1 πρέζα άσπρο πιπέρι
¼ κουταλάκι πάπρικα
¼ κουταλάκι κύμινο
2 φιλέτα κοτόπουλο στήθος

Ρύζι & λαχανικά
4 κομματάκια καρότο (3 εκ ύψος)
200 γρ ρύζι μπασμάτι
2 κουταλιές ινδοκάρυδο
1 λίτρο νερό
4 μικρά μπουκέτα κουνουπίδι

Τσάτνεϊ
2/3 μεζούρας ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλούδα λεμονιού
½ κουταλάκι ξηρό κόλιανδρο
200 γρ παντζιάρι
50 γρ κρεμμύδι
40 γρ μήλο
80 γρ πορτοκάλι
1 κουταλάκι χυμό λεμόνι
¼ ποτηριού ξύδι
1 πρέζα πιπέρι και πάπρικα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Τσάτνεϊ
  • Αλέθετε τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη φλούδα λεμονιού και τον κόλιανδρο 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 10.
  • Προσθέτετε τα λαχανικά και τα φρούτα τεμαχισμένα στα 4 και τα αλέθετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 8.
  • Προσθέτετε το λεμόνι και το ξύδι και ψήνετε 20 λεπτά, 90°C, ταχύτητα 2.
Κοτόπουλο και ρύζι
  • Μαρινάρετε το κοτόπουλο αποβραδίς με όλα τα υλικά.
  • Θωρακίζετε το κοτόπουλο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και από τις δύο πλευρές.  Το τοποθετείτε στους δίσκους Varoma.  Κάτω από κάθε στήθος βάζετε 2 κομμάτια καρότο ως κολόνες, έτσι ώστε να διαπερνά ελεύθερα ο ατμός.
  • Βάζετε το ρύζι και το ινδοκάρυδο στο καλαθάκι.  Προσθέτετε το νερό στον κάδο και βάζετε το καλαθάκι στη θέση του.
  • Ψήνετε στον ατμό 15-20 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 4.  Αφαιρείτε το ρύζι και αντικαθιστάτε με το κουνουπίδι στο καλαθάκι.  Γυρίζετε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά και ξανατοποθετείτε το Varoma στη θέση του.  Ψήνετε το κοτόπουλο και το κουνουπίδι για 10-14 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 4.
  • Σερβίρετε με το τσάτνεϊ.

Ψαρονέφρι με σος από κουμανταρία

Συνταγή της Αλεξίας Ορφανού από το Μαρώνι
1ο Βραβείο στα Κύρια Πιάτα
Διαγωνισμός μαγειρικής Thermomix 2011/2012

Υλικά

  • 10 φιλετάκια χοιρινά (ψαρονέφρι)
  • αλάτι - πιπέρι
  • 8 φρέσκα μανιταράκια
  • 4 πιπεριές ( 1 κόκκινη, 1 πράσινη, 1 κίτρινη, 1 πορτοκαλιά)
  • 80 γρ βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 350 γρ κουμανταρία
  • ½ μεζούρα κονιάκ
  • 250 γρ φρέσκα κρέμα Thermomix
  • 2 κουταλιές κόρν φλάουερ
Εκτέλεση:
  • Αλατοπιπερώνετε τα φιλετάκια τα οποία έχετε χτυπήσει λίγο και τα βάζετε στον ξέβαθο δίσκο του Varoma.
  • Κόβετε τα μανιταράκια σε φέτες και τις πιπεριές σε λωρίδες και τα βάζετε στο καλαθάκι.
  • Βάζετε στον κάδο το βούτυρο και το κρεμμύδι κομμένο στα δύο και ρυθμίζετε 3 λεπτά, 100° , ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε την κουμανταρία και το κονιάκ.  Βάζετε μέσα το καλαθάκι με τα λαχανικά και από πάνω το δίσκο Varoma.  Ρυθμίζετε 30 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1
  • Στο τέλος προσθέτετε τη φρέσκα κρέμα και το κόρν φλάουερ στον κάδο και ρυθμίζουμε 5 λεπτά, 100 ° C , ταχύτητα 3.
  • Σερβίρετε με άγριο ρύζι.
  • Αδειάζετε το κρέας σε πιατέλα με τα λαχανικά και περιχύνετε με το σός.

Μπαστούνια με τυρί


Υλικά
  • 100-150 γρ τυρί (παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, τσένταρ)
  • 2 μεζούρες νερό (200 γρ)
  • 1 κουταλιά μαγιά ή 1 φακελάκι
  • 20 γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 40 γρ ελαιόλαδο
  • 400 γρ αλεύρι φαρίνα
Επικάλυψη
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 2 κουταλιές γάλα
  • 3 κουταλιές σουσάμι ή 4 κουταλιές παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
  • Βάζετε το τυρί σε κομμάτια γύρω από τη μεζούρα και ανοίγετε στην ταχύτητα 5.  Ενώ τα μαχαίρια γυρίζουν, αφαιρείτε τη μεζούρα και ρίχνετε στον κάδο το τυρί.  Αφού αλεστεί το αδειάζετε σε ένα δοχείο και το αφήνετε στην άκρη.
  • Ρίχνετε στον κάδο το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ρυθμίζετε 1 λεπτό, 50° , ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το αλεύρι και το τυρί και αναμιγνύετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύητητα 5.
  • Ζυμώνετε 1 λεπτό, ταχύτητα στάχυ.
  • Αδειάζετε τη ζύμη σε ένα δοχείο, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον ½ ώρα.
  • Χρησιμοποιείτε τη ζύμη για να φτιάξετε μπαστουνάκια πάχους 1 εκατοστού σε ότι μήκος θέλετε και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί.
  • Αλείφετε τα μπαστούνια ελαφρά με το αυγό, το γάλα και το σουσάμι και τα ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Καλτσονάκια με τυρί και χαμ

Υλικά
Ζύμη πολλαπλής χρήσης
  • 250 γρ χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ φυστικέλαιο
  • 500 γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής
  • 2 κουταλάκια μπέϊκινγκ πάουντερ
Γέμιση
  • 500 γρ χοντροκομμένο τυρί τύπου ένταμ
  • 500 γρ χοντροκομμένο χαμ

Εκτέλεση

  • Βάζετε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο και ρυθμίζετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4 να αναμιχθούν. 
  • Ζυμώνετε 1 λεπτό, ταχύτητα στάχυ.
  • Αφαιρείτε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε να ξεκουραστεί για ½ ώρα.
  • Κλείνετε τον κάδο και ανοίγετε στην ταχύτητα 6.  Ενώ τα μαχαίρια γυρίζουν, ρίχνετε το τυρί από το άνοιγμα της μεζούρας να αλεστεί.  Αδειάζετε σε μπολ και αφήνετε στην άκρη.
  • Επαναλμβάνετε τη διαδικασία αυτή με το χαμ στην ταχύτητα 5.  Προσθέτετε το χαμ στο τυρί και αναμιγνύετε ελαφρά.
  • Ανοίγετε τη ζύμη φύλλο σε στενόμακρα κομμάτια και απλώνετε τη γέμιση από πάνω.  Καλύπτετε με δεύτερο φύλλο και τα κόβετε σε ότι σχήμα θέλετε.
  • Τα βάζετε σε ταψί και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Σούπα με μήλο και κολοκύθα


Υλικά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 25 γρ βούτυρο ανάλατο
  • 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 4 κόκκινα μήλα
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλάκια χοντρό αλάτι
  • 1 ½ κουταλάκι αλεσμένο κύμινο
  • ½ κουταλάκι αλεσμένο κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι αλεσμένο τζίντζερ
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • ¼ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουταλάκια ζωμό λαχανικών Thermomix
  • 200-400 γρ νερό
Γαρνίρισμα
  • 50 γρ ξινή κρέμα
  • 1 μήλο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  • Βάζετε το κρεμμύδι στον κάδο και ρυθμίζετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Προσθέτετε το βούτυρο και ρυθμίζετε 3 λεπτά, 100°, ταχύτητα 1.
  • Προσθέτετε την κολοκύθα και ψιλοκόβετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 7.  Ρυθμίζετε 5 λεπτά, 100° , ταχύτητα 1.
  • Καθαρίζετε τα μήλα και τα ραντίζετε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.  Τα βάζετε στον κάδο και ψιλοκόβετε 15 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5 βοηθώντας με τη σπάτουλα από το άνοιγμα της μεζούρας.  Προσθέτετε το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, το ζωμό λαχανικών και νερό μέχρι την ένδειξη των 2 λίτρων.  Ρυθμίζετε 15 λεπτά, 100° , ταχύτητα 3.
  • Πολτοποιείτε 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα Turbo και ελέγχετε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι/πιπέρι ή και ψήσιμο. 
  • Σερβίρετε και γαρνίρετε με ξινή κρέμα και μικρά κομματάκια μήλου.
Συμβουλή σεφ
Αν η σούπα σας είναι λίγο πηχτή για τα γούστα σας, μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο ζωμό και ζεστό νερό.

Πικάντικη σούπα με κοτόπουλο και καλαμπόκι

H συνταγή αυτή είναι του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου 
Για 6 άτομα

Υλικά
  • 340 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλου
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 500 ml χυμό τομάτας
  • 1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 400 γραμμάρια καλαμπόκι
  • 4-5 σταγόνες Tabasco
  • 3 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο
Εκτέλεση στο Thermomix
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
  • Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.
  • Βάζετε στον κάδο του Thermomix το κρεμμύδι κομμένο στα δύο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρετε 3 λεπτά, 100°, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το κοτόπουλο και ρυθμίζετε 4 λεπτά, 100°, ταχύτητα 1,αντίστροφη κίνηση.
  • Προσθέτετε το αλεύρι και ρυθμίζετε 2 λεπτά, 100°, ταχύτητα 1,αντίστροφη κίνηση.
  • Ρίχνετε το χυμό ντομάτας και συμπληρώνετε με το ζωμό κοτόπουλου μέχρι την ένδειξη του 1 ½ λίτρου.
  • Βάζετε το καλαμπόκι στο Varoma και το τοποθετείτε πάνω στον κάδο. Ρυθμίζετε 20 λεπτά, θερμοκρασίαVaroma,ταχύτητα 1.
  • Αδειάζετε το καλαμπόκι στον κάδο, προσθέτετε το Tabasco και ανακατεύετε με τη σπάτουλα.
  • Σερβίρετε σε βαθιά μπολ και προσθέτετε τελευταία στιγμή φρέσκο κόλιανδρο.
Tip: Εάν θα χρησιμοποιήσετε καλαμπόκι από κονσέρβα καλό είναι να το ξεπλύνετε προηγουμένως δύο φορές με άφθονο κρύο νερό.

Σούπα των Ερωτευμένων

(La soupe des amoureux)
 
Υλικά
  • 23γρ. Ζιζίμπρι (τζίντζερ), κομμενο σε λεπτές φέτες
  • 80γρ. Κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
  • 300γρ. Καρότα, κομμένα σε κομμάτια
  • 20γρ. Βούτυρο
  • 500γρ. Νερό
  • κύβο ζωμού λαχανικών έτοιμο ή 1 κουταλάκι σπιτικό
  • 100γρ. Χυμό πορτοκάλι
  • 100γρ. Κρέμα γάλακτος
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 πρέζες πιπέρι
  • 1 κουταλιά σχοινόπρασο (chive), ψιλοκομμένο
Προετοιμασία
  1. Βάζετε το Ζιζίμπρι (τζίντζερ) και τα κρεμμύδια στον κάδο και κόβετε 3 δευτερόλεπτα / ταχύτητα 6. Χρησιμοποιείτε τη σπάτουλα για να σπρώξετε τα υλικά προς τα κάτω.
  2. Προσθέτετε τα καρότα και κόβετε 5 δευτερόλεπτα / ταχύτητα 6.Χρησιμοποιείτε τη σπάτουλα για να σπρώξετε τα υλικά προς τα κάτω.
  3. Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε 3 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.  Προσθέτετε το νερό και τον κύβο ζωμού και ρυθμίζετε12 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.
  4. Προσθέτετε το χυμό πορτοκάλι, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι και ρυθμίζετε 1 λεπτό/100°C/ταχύτητα 1 και μετά 1 λεπτό/ταχύτητα 10.
  5. Σερβίρετε σε ζεστά πιάτα σούπας, πασπαλίζετε με σχοινόπρασο.

Σούπα με Μανιτάρια και Κρέμα

Υλικά
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα δύο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 20 γρ βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 300 γρ μανιτάρια (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή 1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών στο Thermomix
  • 30 γρ αλεύρι
  • 2 κουταλάκια ξηρά Μικτά βότανα ή 2 κουταλιές φρέσκα βότανα (λασμαρί, ρίγανη, θυμάρι, σπατζιά)
  • ½ κουταλάκι Παπρίκα
  • 1 λίτρο νερό - περίπου
  • 1 μεζούρα φρέσκα κρέμα
Μέθοδος
  • Βάζετε το κρεμμύδι και σκόρδο στον κάδο και κόβετε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5
  • Προσθέτετε το βούτυρο ή λάδι και σωτάρετε για 2 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.
  • Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα ιδρώνετε 2 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1 στην αντίστροφη κίνηση.
  • Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ζωμό, το αλεύρι, τα βότανα, την παπρίκα και 100 γρ νερό. Κόβετε και αναμιγνύετε στην ταχύτητα Τurbo για 1 – 2 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτετε νερό μέχρι το 1 ½ λίτρο και ψήνετε 8 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 2.
  • Προσθέτετε την κρέμα και ψήνετε 2 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 2
  • Πιέζετε το κουμπί Turbo 30 δευτερόλεπτα για να πολοτποιήσετε τη σούπα.
  • Σερβίρετε με ένα κουταλάκι κρέμα και φρέσκο μαίντανό.

Σούπα αυγολέμονο

 
Η συνταγή αυτή είναι παραλλαγή της συνταγής από το βιβλίο Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕ ΤΟTHERMOMIX, σελ. 40, με ζωμό και κοτόπουλο.

Υλικά
  • 2 μπούτια κοτόπουλο (σε 4 κομμάτια, κνήμη και πόδι)
  • 1 κουταλάκι καλά γεμάτο αλάτι
  • 200 γρ ρύζι καρολίνα
  • 2 αυγά
  • 1 μεζούρα χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
  • Βάζετε τα κομμάτια κοτόπουλο και το αλάτι στον κάδο και συμπληρώνετε με νερό μέχρι την ένδειξη του 1 ½  λίτρου.  Ρυθμίζετε 20 λεπτά, 100° , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 1.
  • Προσθέτετε το ρύζι και ρυθμίζετε 20 λεπτά, 100° , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 1.
  • Προσθέτετε νερό μέχρι την ένδειξη των 2 λίτρων και ρυθμίζετε 5 λεπτά, 90° , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 1.
  • Αδειάζετε το περιεχόμενο του κάδου σε μια σουπιέρα.  Ξεπλένετε τον κάδο με κρύο νερό για να κρυώσει.
  • Προσθέτετε τα αυγά μαζί με 2 κουταλιές νερό και χτυπάτε 40 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.  (TIME OUT)
  • Ρυθμίζετε ξανά στην ταχύτητα 3 και προσθέτετε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού από το άνοιγμα της μεζούρας. 
  • Όταν βάλετε όλο το λεμόνι συνεχίζετε να χτυπάτε για ακόμα 10 δευτερόλεπτα και κατεβάζετε την ταχύτητα στο 2.  Ενώ τα μαχαίρια λειτουργούν προσθέτετε σιγά-σιγά το ζωμό με το ρύζι από το άνοιγμα της μεζούρας.
  • Βγάζετε το κοτόπουλο από τη σουπιέρα και αφαιρείτε την πέτσα σε ένα ξύλο ή πλαστικό κοπής.  Στη συνέχεια ξεχωρίζετε το κρέας από τα κόκκαλα και το βάζετε σε ένα μπολ για να σερβίρει ο καθένας στο πιάτο του.
Συμβουλή Σεφ
Για να γίνει πιο πλούσιος ο ζωμός, αν έχετε ώρα μπορείτε να αφήσετε το κοτόπουλο να ψήνεται περισσότερη ώρα πριν προσθέσετε το ρύζι.  Επίσης μπορείτε να προσθέσετε 1 κρεμμύδι, 1 καρότο και ένα κλωνάρι σέλινο τα οποία θα αφαιρέσετε πριν προσθέσετε το ρύζι.
Αν δεν τη φάτε αμέσως και πήξει, προσθέτετε λίγο ζωμό και ξαναζεσταίνετε.

Σούπα με λαχανάκια Βρυξελλών vichyssoise

Υλικά
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 πράσο μεγάλο χοντροκομμένο
  • 350 γρ πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 150 γρ λαχανάκια Βρυξελλών
  • 800 γρ νερό
  • 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών Thermomix
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 20 γρ φύλλα μαϊντανό
  • 150 γρ γιαούρτι
  • 50 γρ sour cream

Εκτέλεση

  • Κόβετε το βούτυρο σε κύβους και το βάζετε στον κάδο.  Προσθέτετε το πράσο, τις πατάτες και 100 γρ λαχανάκια Βρυξελλών.  Ρυθμίζετε 5 λεπτά, 100° , ταχύτητα 2.
  • Ψιλοκόβετε τα λαχανικά 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5 και προσθέτετε 500 γρ νερό και το ζωμό λαχανικών.  Αλατοπιπερώνετε και ρυθμίζετε 15 λεπτά, 100° , ταχύτητα 2.
  • Ελέγχετε αν ψήθηκαν τα λαχανικά, προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανάκια Βρυξελλών και το μαϊντανό και πατάτε 30 δευτερόλεπτα το κουμπί Turbo.
  • Προσθέτετε το γιαούρτι και ζεστό νερό μέχρι την ένδειξη του 1 ½ λίτρου και αναμιγνύετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Σερβίρετε και γαρνίρετε με λίγο sourcream στο κάθε πιάτο.   Με ένα πηρούνι φτιάχνετε σπιράλ σχήματα κρέμας στη σούπα.
Συμβουλή Σεφ
Αντί για λαχανάκια Βρυξελλών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο κάρδαμο (watercress).

Σούπα φινόκιο με καρύδια και ροκφόρ

 
Υλικά
  • 100 γρ καρύδια
  • 2 μεγάλους βολβούς φινόκιο κομμένους στα τέσσερα
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • φλούδα 1 λεμονιού
  • 1 κουταλιά σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα (άσπρο μόνο)
  • 2 μέτριες πατάτες (περίπου 300 γρ καθαρισμένες)
  • 25 γρ βούτυρο
  • 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών Thermomix
  • 800-900 γρ νερό
  • 4 κουταλιές sherry
  • 1 μεζούρα κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ τυρί ροκφόρ (blue cheese)
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 205°C.
  • Βάζετε τα καρύδια στον κάδο και αλέθετε 2 δευτερόλεπτα ταχύτητα 5.
  • Βάζετε το φινόκιο σε ένα ταψί, αλείφετε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και το βάζετε στο φούρνο για 10 λεπτά.  Προσθέτετε τα καρύδια και ξαναβάζετε στο φούρνο για ακόμα 10 λεπτά.
  • Ρυθμίζετε στην ταχύτητα 9 και ενώ τα μαχαίρια γυρίζουν ρίχνετε τη φλούδα λεμονιού από το άνοιγμα της μεζούρας να αλεστεί.  Αφαιρείτε σε ένα μπολ μαζί με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και αφήνετε στην άκρη.
  • Βάζετε στον κάδο τα πράσα κομμένα σε ροδέλες μαζί με τις πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους.  Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε 5 λεπτά 100° ταχύτητα 2.
  • Προσθέτετε το ζωμό και νερό μέχρι την ένδειξη του 1 ½ λίτρου.  Ρυθμίζετε 15-20 λεπτά (ανάλογα με το είδος πατάτας) 100° ταχύτητα 2.  Πολτοποιείτε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα Turbo.
  • Όταν κρυώσει το φινόκιο, το κόβετε σε λεπτές λωρίδες και το προσθέτετε στον κάδο μαζί με τα καρύδια, το sherry και την κρέμα γάλακτος.  Ρυθμίζετε 5 λεπτά 90° ταχύτητα 1
  • Αλατοπιπερώνετε και αφαιρείτε σε σουπιέρα.  Γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο τυρί ροκφόρ και 1 κουταλιά σούπας από το μείγμα φλούδας λεμονιού με σχοινόπρασο.  Το υπόλοιπο μείγμα σερβίρετε συνοδευτικά στο τραπέζι για να ξαναγαρνίρετε κάθε πιάτο.
Σημείωση - Φινόκιο είναι ο βολβός ή ρίζα του μάραθου (fennel)... έτσι το βρίσκεις και στο σουπερμάρκετ.