Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 205°C.
- Βάζετε τα καρύδια στον κάδο και αλέθετε 2 δευτερόλεπτα ταχύτητα 5.
- Βάζετε το φινόκιο σε ένα ταψί, αλείφετε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και το βάζετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Προσθέτετε τα καρύδια και ξαναβάζετε στο φούρνο για ακόμα 10 λεπτά.
- Ρυθμίζετε στην ταχύτητα 9 και ενώ τα μαχαίρια γυρίζουν ρίχνετε τη φλούδα λεμονιού από το άνοιγμα της μεζούρας να αλεστεί. Αφαιρείτε σε ένα μπολ μαζί με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και αφήνετε στην άκρη.
- Βάζετε στον κάδο τα πράσα κομμένα σε ροδέλες μαζί με τις πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους. Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε 5 λεπτά 100° ταχύτητα 2.
- Προσθέτετε το ζωμό και νερό μέχρι την ένδειξη του 1 ½ λίτρου. Ρυθμίζετε 15-20 λεπτά (ανάλογα με το είδος πατάτας) 100° ταχύτητα 2. Πολτοποιείτε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα Turbo.
- Όταν κρυώσει το φινόκιο, το κόβετε σε λεπτές λωρίδες και το προσθέτετε στον κάδο μαζί με τα καρύδια, το sherry και την κρέμα γάλακτος. Ρυθμίζετε 5 λεπτά 90° ταχύτητα 1.
- Αλατοπιπερώνετε και αφαιρείτε σε σουπιέρα. Γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο τυρί ροκφόρ και 1 κουταλιά σούπας από το μείγμα φλούδας λεμονιού με σχοινόπρασο. Το υπόλοιπο μείγμα σερβίρετε συνοδευτικά στο τραπέζι για να ξαναγαρνίρετε κάθε πιάτο.
Σημείωση - Φινόκιο είναι ο βολβός ή ρίζα του μάραθου (fennel)... έτσι το βρίσκεις και στο σουπερμάρκετ. |