Ζαχαρωμένα σταφύλια


Υλικά
  • 2 ασπράδια
  • 1 τσαμπί κόκκινο σταφύλι
  • 25 γρ ζάχαρη
Εκτέλεση
  • Βάζετε τα ασπράδια στον κάδο με 1 κουταλιά νερό και ρυθμίζετε 1 λεπτό, 70° , ταχύτητα 2 να τα παστεριώσετε.  Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε να κρυώσουν καλά.  Αν υπάρχουν μικρά κομματάκια ψημένου αυγού τα σουρώνετε με το καλαθάκι.
  • Κόβετε το σταφύλι σε όσα μικρά τσαμπιά μικρά μπορείτε, με 2-3 ρόγες στο καθένα και λίγα μονά.  Βυθίζετε το σταφύλι πρώτα στο παστεριωμένο ασπράδι και μετά στη ζάχαρη να καλυφθεί και να φαίνεται χιονισμένο.  Το βάζετε σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσει.  Συνεχίζετε με το υπόλοιπο σταφύλι.
  • Διατηρείτε σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο στο ψυγείο.

Σούπα με λαχανάκια Βρυξελλών vichyssoise

Υλικά
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 πράσο μεγάλο χοντροκομμένο
  • 350 γρ πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 150 γρ λαχανάκια Βρυξελλών
  • 800 γρ νερό
  • 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών Thermomix
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 20 γρ φύλλα μαϊντανό
  • 150 γρ γιαούρτι
  • 50 γρ sour cream

Εκτέλεση

  • Κόβετε το βούτυρο σε κύβους και το βάζετε στον κάδο.  Προσθέτετε το πράσο, τις πατάτες και 100 γρ λαχανάκια Βρυξελλών.  Ρυθμίζετε 5 λεπτά, 100° , ταχύτητα 2.
  • Ψιλοκόβετε τα λαχανικά 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5 και προσθέτετε 500 γρ νερό και το ζωμό λαχανικών.  Αλατοπιπερώνετε και ρυθμίζετε 15 λεπτά, 100° , ταχύτητα 2.
  • Ελέγχετε αν ψήθηκαν τα λαχανικά, προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανάκια Βρυξελλών και το μαϊντανό και πατάτε 30 δευτερόλεπτα το κουμπί Turbo.
  • Προσθέτετε το γιαούρτι και ζεστό νερό μέχρι την ένδειξη του 1 ½ λίτρου και αναμιγνύετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Σερβίρετε και γαρνίρετε με λίγο sourcream στο κάθε πιάτο.   Με ένα πηρούνι φτιάχνετε σπιράλ σχήματα κρέμας στη σούπα.
Συμβουλή Σεφ
Αντί για λαχανάκια Βρυξελλών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο κάρδαμο (watercress).

Ριζότο με γαλοπούλα

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και τη γαλοπούλα που σας έμεινε από τη μέρα των Χριστουγέννων

Υλικά
  • 20 γρ μαϊντανό
  • 2 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο (μόνο κορμό)
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 20 γρ ελαιόλαδο
  • 300 γρ γαλοπούλα κομμένη σουβλάκι ή κομμάτια γαλοπούλας από τη μέρα των Χριστουγέννων 
  • 250 γρ ρύζι για ριζότο (π.χ. Arborio)
  • 150 γρ μανιταράκια σε φέτες
  • 200 γρ άσπρο ξηρό κρασί
  • 450 γρ νερό
  • 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών Thermomix  (βλέπε συμβουλή σεφ για ζωμό γαλοπούλας)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 30 γρ βούτυρο
Εκτέλεση
  • Ψιλοκόβετε το μαϊντανό ρίχνοντας τον από το άνοιγμα της μεζούρας πάνω στα μαχαίρια ενώ δουλεύουν στην ταχύτητα 5.  Σταματάτε το Thermomixαμέσως για να μην λιώσει.  Αδειάζετε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτετε το σέλινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.  Ρυθμίζετε 3 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ρυθμίζετε 3 λεπτά, 100° , ταχύτητα 1.
  • Προσθέτετε τη γαλοπούλα και ρυθμίζετε 5 λεπτά, 100° , ταχύτητα 1.  (Αν έχετε έτοιμη ψημένη γαλοπούλα από τη μέρα των Χριστουγέννων προχωρείτε χωρίς αυτό το βήμα)
  • Προσθέτετε το ρύζι, το κρασί και τα μανιταράκια και ρυθμίζετε 2 λεπτά, 100ο , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλιχωρίς τη μεζούρα.
  • Προσθέτετε το νερό και το ζωμό λαχανικών ή το ζωμό γαλοπούλας, αλατοπιπερώνετε και ρυθμίζετε 15 λεπτά, 100° , αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι, χωρίς τη μεζούρα.  Ελέγχετε αν ψήθηκε το ρύζι και ρυθμίζετε ακόμα 2 λεπτά αν χρειάζεται.  Αν το μείγμα σας είναι πολύ στεγνό, προσθέτετε λίγο ακόμα ζωμό και ψήνετε ακόμα λίγο.  Πρέπει να είναι λίγο υγρό γιατί το ρύζι θα συνεχίζει να απορροφά μέχρι να κρυώσει. 
  • * Προσθέτετε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και το μαϊντανό.  Αναμιγνύετε με τη βοήθεια της σπάτουλας και σερβίρετε αμέσως.
Συμβουλή σεφ
* Αν θα χρησιμοποιήσετε κομμάτια έτοιμης γαλοπούλας, τα προσθέτετε πριν από το τελευταίο βήμα με το βούτυρο και μαϊντανό και αναμιγνύετε με τη βοήθεια της σπάτουλας.  Αφήνετε το μείγμα λίγα λεπτά για να πάρει θερμοκρασία η γαλοπούλα.
Είναι καλύτερα να φτιάξετε ζωμό με τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αντί για ζωμό λαχανικών.  Ξεκοκκαλίζετε τη γαλοπούλα στο τέλος της μέρας ή και την επόμενη και βάζετε όλα τα κόκαλα είτε στο Thermomixείτε σε μια κατσαρόλα αν είναι πολύ μεγάλα τα κομμάτια.  Προσθέτετε νερό, 1 καρότο, 1 κλωνάρι σέλινο και 1 κρεμμύδι κομμένα στα 2 ή 4, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει όσο πιο πολλή ώρα μπορείτε. Σουρώνετε το ζωμό και διατηρείτε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.  Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείτε την κουταλιά ζωμό Thermomix από τα υλικά σας.

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

Υλικά
  • 150 γρ αμύγδαλα
  • 160 γρ ζάχαρη
  • 150 γρ βούτυρο
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη βανίλιας THERMOMIX ή 1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
  • 1 αυγό
  • 250 γρ αλεύρι
  • 100 γρ κιτροειδή (mixed fruit peel)
  • 100 γρ κερασάκια γλασέ κόκκινα
  • 100 κερασάκια γλασέ πράσινα (όλα κομμένα σε μικρά κομματάκια)

Εκτέλεση

  • Αλέθετε τα αμύγδαλα χοντρά-χοντρά 3-5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5, τα αδειάζετε σε ένα μπολάκι και τα αφήνετε κατα μέρος.
  • Ζυγίζετε τη ζάχαρη στον κάδο και αλέθετε σε ζάχαρη άχνη 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 9.
  • Προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και αναμιγνύετε για 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
  • Προσθέτετε τη βανίλια και το αυγό, αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
  • Προσθέτετε το αλεύρι και τα αμύγδαλα και αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
  • Προσθέτετε τα κιτροειδή και αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
  • Τέλος, προσθέτετε τα κερασάκια και αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
Σε αυτό το στάδιο μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε στο ανακάτεμα με τη σπάτουλα, ή να βγάλετε τη ζύμη απο τον κάδο και να συνεχίσετε με το χέρι.
Σχηματίζετε τη ζύμη σε ρολά των 15 εκατοστών περίπου και τα τυλίγετε σε λαδόχαρτο σε κυλιντρικό σχήμα. Στρίφετε τις άκριες του λαδόχαρτου για να μείνει το σχήμα στη θέση του και τα βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να τα χρειαστείτε.
Κόβετε τά ρολά σε φέτες πάχους ½ εκατοστού, τα τοποθετείτε αραιά σε ταψί με λαδόχαρτο και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 10 με 15 λεπτά στους 180ο  (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να πάρουν ένα πολύ απαλό χρώμα, τόσο απαλό που ούτε που θα ροδίσουν.  Θα είναι επίσης πολύ μαλακά μόλις βγούν απο το φούρνο, έτσι τα αφήνετε 5 λεπτά στο ταψί πριν τα βάλετε σε σχάρα για να κρυώσουν.
Είναι σημαντικό να μην βαρυψηθούν γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά.

Καστανόψωμο

Υλικά
  • 250 γρ κάστανα καθαρισμένα
  • 350 γρ νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι αλεσμένη κανέλα & γαρύφαλλο
  • 20 γρ βούτυρο
  • 500 γρ αλεύρι χωριάτικο

Εκτέλεση

  • Βάζετε τα κάστανα στον κάδο και ψιλοκόβετε γυρίζοντας στην ταχύτητα Turbo 2-3 φορές, 1 δευτερόλεπτο κάθε φορά.  Αδειάζετε σε μπολ και αφήνετε στην άκρη.
  • Βάζετε στον κάδο το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το βούτυρο και τα διαλύετε 1 ½ λεπτό, 50°, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το αλεύρι και την καστανόψυχα και αναμιγνύετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6.
  • Ζυμώνετε 2 λεπτά, ταχύτητα στάχυ χωρίς τη μεζούρα.
  • Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.  Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και φτιάχνετε μπάλες τις οποίες τοποθετείτε σε ταψί καλυμμένο με λαδόχαρτο, τη μία να εφάπτεται με την άλλη, μέχρι να σχηματίσετε ένα ορθογώνιο σχήμα ή ακόμη καλύτερα σε σχήμα δέντρου Χριστουγεννιάτικου.  Καλύπτετε με πετσέτα και αφήνετε να μπει και να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο και ψήνετε στους 175ο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Μπισκότα Gingerbread

 
Υλικά
  • 180 βούτυρο
  • 125 γρ μαύρη ζάχαρη
  • 300 γρ treacle  ή golden syrup
  • 500 γρ αλεύρι φαρίνα
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι τζίντζερ
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • Έξτρα αλεύρι γι ατο πλάσιμο
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° .
  • Βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το σιρόπι στον κάδο και ρυθμίζετε 4 λεπτά, 90ο , ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι, το τζίντζερ, τη σόδα και ρυθμίζετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.
  • Ζυμώνετε 2 λεπτά, ταχύτητα στάχυ.
  • Αφαιρείτε τη ζύμη σε ένα σανίδι με αλεύρι και τη ζυμώνετε ακόμα λίγο.
  • Φτιάχνετε ότι σχήματα θέλετε και τα ψήνετε για 25-35 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο)
  • Περιμένετε να κρυώσουν και φτιάχνετε τη διακόσμηση με  royal icing.
Συμβουλή σεφ
Για να φτιάξετε το gingerbread house, βάζετε τη ζύμη στις φόρμες και περιμένετε να κρυώσουν καλά πριν τα βγάλετε.

Ζαχαρόπαστα


Συνταγή της Μάχης Σεργίου (Ζαχαροτεχνική Μάχη)

Υλικά
  • 30 γρ. νερό
  • 1 φακελάκι ή 10 γρ. ζελατίνη
  • 60 γρ. υγρή γλυκόζη (σε μεγάλες υπεραγορές κοντά στα είδη για διαβητικούς)
  • 10 γρ. γλυκερίνη (στα φαρμακεία)
  • 1 κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση
  • Ζυγίζετε 500 γρ. ζάχαρη στον κάδο.  Βάζετε χαρτί κουζίνας πάνω στο κάλυμμα και κάτω από τη μεζούρα για να μην εξανεμιστεί η ζάχαρη.  Αλέθετε σε ζάχαρη άχνη για 1 λεπτό ταχύτητα 10.  Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε κατά μέρος.
  • Επαναλαμβάνετε με την υπόλοιπη ζάχαρη.  Ξεπλένετε και σκουπίζετε τον κάδο και βάζετε το νερό.  Ραντίζετε τη ζελατίνη αποφεύγοντας τα μαχαίρια.  Περιμένετε να απορροφηθεί η ζελατίνη από το νερό και ρυθμίζετε 1 ½ λεπτό 50° ταχύτητα 1.
  • Βεβαιωθείτε ότι η ζελατίνη έχει λιώσει καλά και δεν έχει μείνει τίποτα πάνω στο τοίχωμα του κάδου.  Προσθέτετε τη γλυκερίνη και τη γλυκόζη και ανακατεύετε 1 λεπτό στην ταχύτητα 3.  Βγάζετε τον κάδο και τον κουνάτε κυκλικά για να μαζέψετε ότι έχει μείνει στο τοίχωμα. 
  • Προσθέτετε 500 γρ. ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε 10 δευτερόλεπτα ταχύτητα 3.  Χρησιμοποιείτε τη σπάτουλα για να φέρετε το μείγμα στο κέντρο του κάδου και προσθέτετε άλλα 200 γρ. ζάχαρη άχνη.
  • Ανακατεύετε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 3 και αν δεν έχει αναμειχθεί καλά ρυθμίζετε ακόμα 5 δευτερόλεπτα στην ίδια ταχύτητα. 
  • Ζυμώνετε 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα στάχυ.
  • Αδειάζετε τη ζαχαρόπαστα στον πάγκο όπου έχετε απλώσει ζάχαρη άχνη και ζυμώνετε λίγο για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.  Προσθέτετε ζάχαρη άχνη αν χρειάζεται.  Ραντίζετε τον πλάστη με ζάχαρη άχνη και ανοίγετε φύλλο λίγο πιο μεγάλο από το κέικ σας. 
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κολλήσει γυρίζοντας το, χωρίς να το αναποδογυρίσετε.  Για να γυαλίσει η πάστα καλύτερα, τρίβετε καλά με την παλάμη σας.  Αν σας έχει μείνει μείγμα, μπορείτε να το βάψετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής και να φτιάξετε διακοσμητικά.  Κολλήστε τα με αυγόγλασο.
Σημείωση
Αυτή η συνταγή είναι αρκετή για να καλύψετε ένα κέικ 20-22 ιντσών.  Διατηρείται 2-3 μέρες τυλιγμένη καλά σε πλαστική σακούλα αλλά αν δεν χρησιμοποιηθεί την ίδια μέρα θα χρειαστεί ξανά ζύμωμα.

Σαλάμι σοκολάτα

H συνταγή αυτή είναι μετάφραση από τη συνταγή της σεφ Μανταλένα

Υλικά:
100 γρ ζάχαρη
200 γρ μπισκότα digestive
80 γρ φέτες ασπρισμένα αμύγδαλα
80 γρ ξηρά μούρα (cranberries)
80 γρ χαλεπιανά καθαρισμένα
80 γρ κρασί Port
200 γρ μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
80 γρ βούτυρο ανάλατο
2 κρόκους
1 πρέζα αλάτι
80 γρ γάλα ζαχαρούχο
½ κουταλάκι ζάχαρη βανίλιας
κακάο

Εκτέλεση:
  • Αλέθετε τη ζάχαρη 5-10 δευτερόλεπταταχύτητα 9 να γίνει άχνη.  Αφαιρείτε σε μπολ και αφήνετε κατά μέρος.
  • Ζυγίζετε τα μπισκότα στον κάδο και χοντροκόβετε 3-5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.  Το κάνετε σταδιακά για να μείνουν μικρά κομματάκια.  Αφαιρείτε σε μπόλ.
  • Βάζετε το μπόλ με τα μπισκότα πάνω στον κάδο, πατάτε το κουμπί της ζυγαριάς και ζυγίζετε μέσα τα αμύγδαλα, τα μούρα, τα χαλεπιανά και τη μισή ποσότητα κρασί και αφήνετε να μουλιάσουν.
  • Ζυγίζετε τη σοκολάτα χοντροκομμένη στον κάδο και αλέθετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 8.  Προσθέτετε το βούτυρο και λειώνετε 2 λεπτά, 50°, ταχύτητα 2. 
  • Προσθέτετε τους κρόκους, το αλάτι, τη ζάχαρη άχνη, το ζαχαρούχο γάλα, τη ζάχαρη βανίλιας και το υπόλοιπο κρασί και ρυθμίζετε 6 λεπτά, 60°, ταχύτητα 2
  • Προσθέτετε το μείγμα με τα μπισκότα και αναμιγνύετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 2.  Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για λίγα λεπτά για να είναι πιο εύκολο στη χρήση του.
  • Αδειάζετε το μείγμα πάνω σε διπλή πλαστική μεμβράνη και με τη βοήθεια της μεμβράνης τυλίγετε το μείγμα σε σχήμα σαλαμιού.  Στριφογυρίζετε τις άκρες όπως ακριβώς το σαλάμι και βάζετε στο ψυγείο ή στο ψυκτικό θάλαμο να πήξει.
  • Κόβετε ένα κομμάτι λαδόχαρτο 10 εκ πιο μακρύ απο το σαλάμι και απλώνετε μπόλικο κακάο στη μέση.  Αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη, και κυλάτε το σαλάμι πάνω στο κακάο μέχρι να περιτυλιχθεί εντελώς.  Το τυλίγετε μέσα στο λαδόχαρτο και στριφογυρίζετε τις άκριες να κλείσει και φυλάγετε στο ψυγείο ή ψυκτικό θάλαμο.

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα

Υλικά:
200 γρ ζάχαρη
750 γρ κάστανα καθαρισμένα και ψημένα
90 γρ φρέσκα κρέμα
30 γρ βούτυρο ανάλατο

Γλάσο
75 γρ ζάχαρη
300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
90 γρ φρέσκα κρέμα

Γαρνίρισμα
ζάχαρη άχνη
αποξηραμμένα μούρα (cranberries)

Εκτέλεση:
  • Ζυγίζετε τη ζάχαρη στον κάδο και αλέθετε σε ζάχαρη άχνη 5-10 δευτερόλεπταταχύτητα 9.  Αφαιρείτε σε ένα μπολ και αφήνετε κατά μέρος.
  • Προσθέτετε τα κάστανα και τα αλέθετε πατώντας το κουμπί Turbo 5-8 φορές, 1 δευτερόλεπτο κάθε φορά, ανάλογα με την προτίμησή σας.  Αφαιρείτε σε ένα μπολ και αφήνετε κατά μέρος.
  • Ζυγίζετε το βούτυρο στον κάδο και λειώνετε 2 λεπτά, 60°, ταχύτητα 2.
  • Προσθέτετε τα κάστανα, τη φρέσκα κρέμα και 150 γρ από τη ζάχαρη άχνη και αναμιγνύετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5, ή μέχρι το μείγμα γίνει ομοιογενές. Βοηθάτε με τη σπάτουλα από το άνοιγμα της μεζούρας αν χρειάζεται. Αφαιρείτε το μείγμα στην πιατέλα σερβιρίσματος και πλάθετε το μείγμα σε σχήμα κορμού με βρεγμένα δάχτυλα.  Με ένα πηρούνι σχηματίζετε τις γραμμές ενός πραγματικού κορμού.
  • Καθαρίζετε και στεγνώνετε τον κάδο καλά, ζυγίζετε τη ζάχαρη και τη σοκολάτα κουβερτούρα σε χοντρά κομμάτια στον κάδο και αλέθετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 7/8.
  • Λειώνετε το μείγμα 3 λεπτά, 60°, ταχύτητα 2.  Αφήνετε λίγα λεπτά να κρυώσει, προσθέτετε τη φρέσκα κρέμα και αναμιγνύετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.  Αφήνετε λίγα λεπτά να αρχίσει να πήζει πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
  • Καλύπτετε τον κορμό με το γλάσο και την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη και ξανασχηματίζετε τις φυσικές γραμμές ξύλου με το πηρούνι.  Ραντίζετε με αποξηραμμένα μούρα (cranberries) και χαλεπιανά.

Παγωτό Christmas Pudding

Υλικά:
75 γρ κόκκινα και πράσινα κερασάκια γλασέ
50 γρ ξηρό γλυκό τζίντζερ (crystallized ginger)
50 γρ κιτροειδή ή άλλα αποξηραμμένα φρούτα, π.χ. μούρα, χρυσόμηλα, γλυκά του     κουταλιού κλπ
100 γρ σταφίδες
3 κουταλιές κονιάκ
75 γρ ζάχαρη
3 κρόκους
150 γρ γάλα (για παγωτά προτιμάτε το ολόπαχο)
300 γρ φρέσκα κρέμα (ολόπαχη)
1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών (mixed spice)
50 γρ χοντροκομμένα αμύγδαλα καβουρδισμένα

Εκτέλεση:
  • Ζυγίζετε όλα τα αποξηραμμένα φρούτα (σταφίδες, κερασάκια, τζίντζερ) και κιτροειδή στον κάδο και τα χοντροκόβετε στηνταχύτητα 5/6 σταδιακά για να μην κολλήσουν.  Αφαιρείτε σε ένα μπολ και προσθέτετε το κονιάκ.  Αφήστε τα να μουσκέψουν για 2-3 ώρες.
  • Ξεπλένετε και στεγνώνετε τον κάδο και προσθέτετε τη ζάχαρη και τους κρόκους. Αναμιγνύετε 50 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και να ξανθίνει.
  • Προσθέτετε το γάλα, την κρέμα και το μείγμα μπαχαρικών και ψήνετε 9 λεπτά, 90°, ταχύτητα 4.
  • Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και το βάζετε σε παγοθήκες στον ψυκτικό θάλαμο μέχρι να παγώσει τελείως.
  • Βάζετε τα παγάκια/παγωτό στον κάδο και αναμιγνύετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6 μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  • Σουρώνετε τα μουσκεμένα φρούτα, τα προσθέτετε στο παγωτό και αναμιγνύετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.  Άν το παγωτό είναι λίγο υγρό, το βάζετε για λίγο στην κατάψυξη πρίν σερβίρετε.
  • Σερβίρετε με χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Συμβουλή Σέφ:
Σερβίρετε αμέσως ή το βάζετε στην κατάψυξη για αργότερα.  Το βγάζετε απο την κατάψυξη και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 λεπτά πριν σερβίρετε.

Ρολά γαλοπούλας με παραδοσιακή γέμιση

Αυτή η συνταγή μπορεί να χρησιμποποιειθεί αντί για την παραδοσιακή γαλοπούλα και συνοδεύεται καλύτερα με πατάτες και παστινάκι (parsnip) στο φούρνο.

Υλικά:
Στήθος γαλοπούλας, γύρω στα 900 γρ – 1 κιλό (τα ανοίγει ο κρεοπώλης και τα χτυπα με τη σπάτουλα/μαχαίρι)
16 λωρίδες μπέϊκον
500-700 γρ πατάτες
λαχανάκια Βρυξελλών

Γέμιση
350 γρ χοιρινό κιμά απο μπέϊκον
1 μικρό άσπρο κρεμμύδι
20 γρ φρέσκο φασκόμηλο
μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι
25 γρ άσπρο ψωμί

Σάλτσα
1 μικρό άσπρο κρεμμύδι
2 πράσινα μήλα σε κομμάτια
20 γρ βούτυρο
300 γρ νερό
300 γρ άσπρο ξηρό κρασί
1 πρέζα κανέλλα αλεσμένη
40 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
40 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών
80 γρ μούρα (cranberries)

Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση. Βάζετε το κρεμμύδι, το φασκόμηλο, τους κόκκους πιπέρι και το ψωμί στον κάδο και αλέθετε στην ταχύτητα Turbo μια-δυό φορές.  Προσθέτετε τον κιμά και αναμιγνύετε μερικά δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.  Αδειάζετε σε μπολ και αφήνετε κατα μέρος.
  • Πάνω σε πλαστική σανίδα απλώνετε λαδόχαρτο σε μήκος 40-45 εκ και τοποθετείτε τις λωρίδες μπέϊκον σε σειρά.  Απο πάνω τοποθετείτε το χτυπημένο στήθος γαλοπούλας και ξαναβάζετε λαδόχαρτο να καλύπτει τη γαλοπούλα.  Με ένα πλάστη, χτυπούμε τη γαλοπούλα να απλώσει και να καλύψει το μπέϊκον.  Αφαιρείτε το πάνω λαδόχαρτο και τοποθετείτε τη μισή γέμιση στο κάτω μέρος.  Με τη βοήθεια του λαδόχαρτου, τυλίγετε σφικτά σε σχήμα ρολού και στριφογυρίζετε τις άκρες του λαδόχαρτου για να το κλείσετε.  Με μια οδοντογλυφίδα κάνετε μικρές τρυπίτσες και βάζετε τα ρολά στο βαθύ δίσκο του Varoma.
  • Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομματάκια και τις βάζετε στο καλαθάκι. 
  • Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα, καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε στα τέσσερα.  Το βάζετε στον κάδο με τα μήλα και ψιλοκόβετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.  Προσθέτετε 20 γρ βούτυρο και σωτάρετε 2 λεπτά, 100°, ταχύτητα 2
  • Προσθέτετε το νερό, το κρασί, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι και το ζωμό και αναμιγνύετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.  Tοποθετείτε το Varoma απο πάνω και ψήνετε στον ατμό, 45 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.
  • Ανοίγετε προσεχτικά το βαθύ δίσκο, προσθέτετε το καλαθάκι με τις πατάτες στον κάδο και ρυθμίζετε 15 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.  Ελέγχετε αν ψήθηκαν τα ρολά και προσθέτετε τα λαχανάκια Βρυξελλών στο βαθύ δίσκο μαζί με τα ρολά.  Ρυθμίζετε ακόμα 15 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1
  • Αφαιρείτε τα ρολά σε σανίδα και αφήνετε να κρυώσουν λίγο.  Βάζετε τις πατάτες και τα λαχανάκια Βρυξελλών σε πιατέλλα σερβιρίσματος. Αναμιγνύετε τη σάλτσα 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5 και προσθέτετε 80 γρ αποξηραμμένα μούρα (cranberries). Κόβετε τα ρολά σε φέτες (αφού πρώτα αφαιρέσετε το λαδόχαρτο) με ηλεκτρικό μαχαίρι.  Συνοδεύετε με τη σάλτσα.
Συμβουλή Σέφ
Βεβαιωθείτε ότι τα ρολά έχουν ψηθεί πριν προσθέσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Άν θα φτιάξετε μόνο ένα ρολό, τοποθετείτε το καλαθάκι με τις πατάτες στον κάδο με τη σάλτσα απο την αρχή και ψήνετε 30 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.  Ανοίγετε το βαθύ δίσκο προσεκτικά, προσθέτετε τα λαχανάκια Βρυξελλών και ρυθμίζετε ακόμα 30 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.  Το δεύτερο ρολό μπορεί να μπεί στο ψυκτικό θάλαμο και να χρησιμοποιειθεί μια άλλη φορά.

Σούπα με κάστανα και κρουτόνια παρμεζάνα

Υλικά:
400 γρ καθαρισμένα κάστανα
1 ½ κλωνάρι σέλινο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά ζωμό λαχανικών Thermomix
νερό (περίπου 1 λίτρο)
Για τα κρουτόνια:
110 γρ μπαγιάτικο ψωμί (μόνο ψύχα), σε μικρούς κύβους
4 κουταλιές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ τυρί παρμεζάνα χοντροκομμένο
φρέσκα αρωματικά (βασιλικό, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη)

Εκτέλεση:
  • Ζυγίζετε την παρμεζάνα στον κάδο και αλέθετε λίγα δευτερόλεπτα, ξεκινώντας απο την ταχύτητα 5 μέχρι 9.  Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε κατα μέρος.
  • Βάζετε τα αρωματικά στον κάδο και τα ψιλοκόβετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.  Αδειάζετε σε ένα μπολ.
  • Χωρίς να καθαρίσετε τον κάδο, βάζετε όλα τα υλικά για τη σούπα στον κάδο εκτός απο το νερό και χοντροκόβετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5-6.  Ελέγχετε αν έχουν όλα κοπεί ή ξανακόβετε.
  • Προσθέτετε νερό μέχρι την ένδειξη του 1 ½  λίτρου και ψήνετε 20 λεπτά, 100°, ταχύτητα 1.
  • Πολτοποιείτε τη σούπα 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα Turbo.  Αδειάζετε σε μια σουπιέρα.
  • Για να φτιάξετε τα κρουτόνια, ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και αφού ψηλώσετε τη θερμοκρασία στον μέγιστο βαθμό, προσθέτετε τα κρουτόνια μαζί με τα αρωματικά και τα σωτάρετε μετακινώντας τα γρήγορα σε στύλ stir-fry για να μήν απορροφήσουν πολύ λάδι.  Μόλις πάρουν ένα βαθύ χρυσό χρώμα τα βγάζετε σε ένα μπολ καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ραντίζετε με την παρμεζάνα κουνώντας ελαφρά για να καλυφθούν παντού.
  • Σερβίρετε τη σούπα με τα κρουτόνια παρμεζάνα.

Panettone

Αυτό το ψωμί/κέϊκ είναι Χριστουγεννιάτικη σπεσιαλιτέ απο την Ιταλία.  ΣτοThermomix γίνεται εύκολα και γρήγορα και στοιχίζει πολύ λιγότερο απο το έτοιμο.  Είναι και φρέσκο και πολύ γευστικό. 

Υλικά:
50 γρ ζάχαρη
λεπτή φλούδα 1 πορτοκαλιού
300 γρ χωριάτικο αλεύρι (50 + 250 χωριστά)
200 γρ φαρίνα
100 γρ βούτυρο σε κομμάτια του 1 εκ
250 γρ γάλα
1 ½  φακελάκι μαγιά αυτόματη
1 κουταλάκι αλάτι
3 κρόκους μεγάλων αυγών (L)
1 κουταλιά ζάχαρη βανίλια
100 γρ κιτροειδή (mixed peel) ή άλλα αποξηραμμένα γλυκά του κουταλιού
75 γρ σταφίδες
Ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα στο τέλος

Εκτέλεση:
  • Ζυγίζετε τη ζάχαρη μέσα στον κάδο και προσθέτετε τα πρώτα 50 γρ αλεύρι και τη φλούδα πορτοκαλιού.  Αλέθετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 10.
  • Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα και τη μαγιά και ρυθμίζετε 1 λεπτό, 50°, ταχύτητα 3.
  • Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο τη ζάχαρη άχνη.  Αναμιγνύετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
  • Ζυμώνετε 1.5 λεπτό στην ταχύτητα στάχυ.  Βάζετε σε βουτυρωμένη λεκάνη και αφήνετε να μπεί και να φουσκώσει.  Επειδή η ζύμη αυτή κολλά λίγο, αν έχει μείνει ζύμη πάνω στα μαχαίρια πατάτε το κουμπί Turbo 1-2 φορές για να ελευθερωθεί.
  • ‘Οταν μπει η ζύμη, αφαιρείτε τον αέρα και τη σχηματίζετε ανάλογα με τη φόρμα σας (περίπου 15 εκ πλάτος και 10 εκ ύψος) που έχετε βουτυρώσει.  Αφήνετε να ξαναμπεί μέχρι να φτάσει 1 εκ πάνω απο τη φόρμα.
  • Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμούς, 35 – 40 λεπτά.  Αφήνετε να κρυώσει 10 λεπτά στη φόρμα πριν το αναποδογυρίσετε.  Ραντίζετε με ζάχαρη άχνη πριν σερβίρετε.
Συμβουλή Σέφ:
Η ζύμη κολλά λίγο στην αρχή αλλά χρησιμοποιείται πιο εύκολα μετά που θα μπεί την πρώτη φορά.