Υλικά
| |
Εκτέλεση
|
Ζαχαρωμένα σταφύλια
Σούπα με λαχανάκια Βρυξελλών vichyssoise
![]() | |
Υλικά
| |
Εκτέλεση
Αντί για λαχανάκια Βρυξελλών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο κάρδαμο (watercress). |
Ριζότο με γαλοπούλα
Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και τη γαλοπούλα που σας έμεινε από τη μέρα των Χριστουγέννων | ![]() |
Υλικά
| |
Εκτέλεση
* Αν θα χρησιμοποιήσετε κομμάτια έτοιμης γαλοπούλας, τα προσθέτετε πριν από το τελευταίο βήμα με το βούτυρο και μαϊντανό και αναμιγνύετε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Αφήνετε το μείγμα λίγα λεπτά για να πάρει θερμοκρασία η γαλοπούλα. Είναι καλύτερα να φτιάξετε ζωμό με τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αντί για ζωμό λαχανικών. Ξεκοκκαλίζετε τη γαλοπούλα στο τέλος της μέρας ή και την επόμενη και βάζετε όλα τα κόκαλα είτε στο Thermomixείτε σε μια κατσαρόλα αν είναι πολύ μεγάλα τα κομμάτια. Προσθέτετε νερό, 1 καρότο, 1 κλωνάρι σέλινο και 1 κρεμμύδι κομμένα στα 2 ή 4, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει όσο πιο πολλή ώρα μπορείτε. Σουρώνετε το ζωμό και διατηρείτε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείτε την κουταλιά ζωμό Thermomix από τα υλικά σας. |
Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα
![]() | |
Υλικά
| |
Εκτέλεση
Σχηματίζετε τη ζύμη σε ρολά των 15 εκατοστών περίπου και τα τυλίγετε σε λαδόχαρτο σε κυλιντρικό σχήμα. Στρίφετε τις άκριες του λαδόχαρτου για να μείνει το σχήμα στη θέση του και τα βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να τα χρειαστείτε. Κόβετε τά ρολά σε φέτες πάχους ½ εκατοστού, τα τοποθετείτε αραιά σε ταψί με λαδόχαρτο και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 10 με 15 λεπτά στους 180ο (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να πάρουν ένα πολύ απαλό χρώμα, τόσο απαλό που ούτε που θα ροδίσουν. Θα είναι επίσης πολύ μαλακά μόλις βγούν απο το φούρνο, έτσι τα αφήνετε 5 λεπτά στο ταψί πριν τα βάλετε σε σχάρα για να κρυώσουν. Είναι σημαντικό να μην βαρυψηθούν γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά. |
Καστανόψωμο
![]() | |
Υλικά
| |
Εκτέλεση
|
Μπισκότα Gingerbread
![]() ![]() | |
Υλικά
| |
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε το gingerbread house, βάζετε τη ζύμη στις φόρμες και περιμένετε να κρυώσουν καλά πριν τα βγάλετε. |
Ζαχαρόπαστα
Συνταγή της Μάχης Σεργίου (Ζαχαροτεχνική Μάχη) Υλικά
| |
Εκτέλεση
Αυτή η συνταγή είναι αρκετή για να καλύψετε ένα κέικ 20-22 ιντσών. Διατηρείται 2-3 μέρες τυλιγμένη καλά σε πλαστική σακούλα αλλά αν δεν χρησιμοποιηθεί την ίδια μέρα θα χρειαστεί ξανά ζύμωμα. |
Σαλάμι σοκολάτα
![]() | |
H συνταγή αυτή είναι μετάφραση από τη συνταγή της σεφ Μανταλένα Υλικά: 100 γρ ζάχαρη 200 γρ μπισκότα digestive 80 γρ φέτες ασπρισμένα αμύγδαλα 80 γρ ξηρά μούρα (cranberries) 80 γρ χαλεπιανά καθαρισμένα 80 γρ κρασί Port 200 γρ μαύρη σοκολάτα (70% κακάο) 80 γρ βούτυρο ανάλατο 2 κρόκους 1 πρέζα αλάτι 80 γρ γάλα ζαχαρούχο ½ κουταλάκι ζάχαρη βανίλιας κακάο | |
Εκτέλεση:
|
Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα
![]() | |
Υλικά: 200 γρ ζάχαρη 750 γρ κάστανα καθαρισμένα και ψημένα 90 γρ φρέσκα κρέμα 30 γρ βούτυρο ανάλατο Γλάσο 75 γρ ζάχαρη 300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 90 γρ φρέσκα κρέμα Γαρνίρισμα ζάχαρη άχνη αποξηραμμένα μούρα (cranberries) | |
Εκτέλεση:
|
Παγωτό Christmas Pudding
![]() | |
Υλικά: 75 γρ κόκκινα και πράσινα κερασάκια γλασέ 50 γρ ξηρό γλυκό τζίντζερ (crystallized ginger) 50 γρ κιτροειδή ή άλλα αποξηραμμένα φρούτα, π.χ. μούρα, χρυσόμηλα, γλυκά του κουταλιού κλπ 100 γρ σταφίδες 3 κουταλιές κονιάκ 75 γρ ζάχαρη 3 κρόκους 150 γρ γάλα (για παγωτά προτιμάτε το ολόπαχο) 300 γρ φρέσκα κρέμα (ολόπαχη) 1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών (mixed spice) 50 γρ χοντροκομμένα αμύγδαλα καβουρδισμένα | |
Εκτέλεση:
Σερβίρετε αμέσως ή το βάζετε στην κατάψυξη για αργότερα. Το βγάζετε απο την κατάψυξη και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 λεπτά πριν σερβίρετε. |
Ρολά γαλοπούλας με παραδοσιακή γέμιση
![]() | |
Αυτή η συνταγή μπορεί να χρησιμποποιειθεί αντί για την παραδοσιακή γαλοπούλα και συνοδεύεται καλύτερα με πατάτες και παστινάκι (parsnip) στο φούρνο. Υλικά: Στήθος γαλοπούλας, γύρω στα 900 γρ – 1 κιλό (τα ανοίγει ο κρεοπώλης και τα χτυπα με τη σπάτουλα/μαχαίρι) 16 λωρίδες μπέϊκον 500-700 γρ πατάτες λαχανάκια Βρυξελλών Γέμιση 350 γρ χοιρινό κιμά απο μπέϊκον 1 μικρό άσπρο κρεμμύδι 20 γρ φρέσκο φασκόμηλο μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι 25 γρ άσπρο ψωμί Σάλτσα 1 μικρό άσπρο κρεμμύδι 2 πράσινα μήλα σε κομμάτια 20 γρ βούτυρο 300 γρ νερό 300 γρ άσπρο ξηρό κρασί 1 πρέζα κανέλλα αλεσμένη 40 γρ ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 40 γρ αλεύρι 1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών 80 γρ μούρα (cranberries) | |
Εκτέλεση:
Βεβαιωθείτε ότι τα ρολά έχουν ψηθεί πριν προσθέσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών. Άν θα φτιάξετε μόνο ένα ρολό, τοποθετείτε το καλαθάκι με τις πατάτες στον κάδο με τη σάλτσα απο την αρχή και ψήνετε 30 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1. Ανοίγετε το βαθύ δίσκο προσεκτικά, προσθέτετε τα λαχανάκια Βρυξελλών και ρυθμίζετε ακόμα 30 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1. Το δεύτερο ρολό μπορεί να μπεί στο ψυκτικό θάλαμο και να χρησιμοποιειθεί μια άλλη φορά. |
Σούπα με κάστανα και κρουτόνια παρμεζάνα
Υλικά: 400 γρ καθαρισμένα κάστανα 1 ½ κλωνάρι σέλινο 1 κρεμμύδι 1 καρότο αλάτι, πιπέρι 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών Thermomix νερό (περίπου 1 λίτρο) Για τα κρουτόνια: 110 γρ μπαγιάτικο ψωμί (μόνο ψύχα), σε μικρούς κύβους 4 κουταλιές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 100 γρ τυρί παρμεζάνα χοντροκομμένο φρέσκα αρωματικά (βασιλικό, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη) |
Εκτέλεση:
|
Panettone
![]() | |
Αυτό το ψωμί/κέϊκ είναι Χριστουγεννιάτικη σπεσιαλιτέ απο την Ιταλία. ΣτοThermomix γίνεται εύκολα και γρήγορα και στοιχίζει πολύ λιγότερο απο το έτοιμο. Είναι και φρέσκο και πολύ γευστικό. Υλικά: 50 γρ ζάχαρη λεπτή φλούδα 1 πορτοκαλιού 300 γρ χωριάτικο αλεύρι (50 + 250 χωριστά) 200 γρ φαρίνα 100 γρ βούτυρο σε κομμάτια του 1 εκ 250 γρ γάλα 1 ½ φακελάκι μαγιά αυτόματη 1 κουταλάκι αλάτι 3 κρόκους μεγάλων αυγών (L) 1 κουταλιά ζάχαρη βανίλια 100 γρ κιτροειδή (mixed peel) ή άλλα αποξηραμμένα γλυκά του κουταλιού 75 γρ σταφίδες Ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα στο τέλος | |
Εκτέλεση:
Η ζύμη κολλά λίγο στην αρχή αλλά χρησιμοποιείται πιο εύκολα μετά που θα μπεί την πρώτη φορά. |
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)