RATATOUILLE

ΥΛΙΚΑ:

Για τη σάλτσα:
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 καρότα κομμένα σε κύβους
  • 1 στικ σέλερι λεπτοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξέρη
  • 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
  • 600 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  • αλάτι και πιπέρι
Για το μπριάμ:
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 γλυκοπατάτα μικρή
  • 2 κολοκυθάκια μέτρια
  • 2 ντομάτες μικρές
  • 4 - 5 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 100 γρ. φέτα
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • αλάτι και πιπέρι
     
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη σάλτσα:
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάζουμε μέσα τις πιπεριές και ψήνουμε μέχρι να καπνιστούν για 20 λεπτά. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα καρότα, το σέλερι και το ελαιόλαδο. Καραμελώνουμε καλά τα λαχανικά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε και αυτές σε κάθετες λωρίδες και τις ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Προσθέτουμε στη σάλτσα αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το βασιλικό, την έτοιμη σάλτσα ντομάτας και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 5 - 6 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί η σάλτσα, την πολτοποιούμε στο πολυμηχάνημα. 

Για το μπριάμ:
Κόβουμε τα λαχανικά σε πολύ λεπτές, κάθετες λωρίδες, πάχους 2 χιλιοστών. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα πασπαλίζουμε με λάδι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Σε ένα στρογγυλό ή ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος, αδειάζουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Από πάνω τοποθετούμε τα λαχανικά, το ένα πάνω στο άλλο εναλλάξ, δημιουργώντας σχήμα σαλιγκαριού. Πασπαλίζουμε με άλλο λίγο λάδι και σκεπάζουμε το σκεύος με ένα αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. Έπειτα ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με φέτα και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί, αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και σερβίρουμε.