ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ:

Για τους κεφτέδες:
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (2 φορές περασμένο)
  • 1 αυγό
  • 1 γεμάτη χούφτα αλεύρι για το αλεύρωμα των κεφτέδων
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. τριμμένο κύμινο
  • 1 κ.σ. πάστα ντομάτας
  • αλάτι και πιπέρι
Για τις πατάτες:
  • 400 γρ. πατάτες
  • 1 λεμόνι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μοσχαρίσιο κιμά και τα μισά από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό και το προσθέτουμε στο μπολ με τον κιμά. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Χωρίζουμε σε 10 κεφτέδες τον κιμά και τους πασπαλίζουμε με αλεύρι (αν θέλουμε μπορούμε να τους βάλουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά).
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες και τους μαγειρεύουμε για 5 λεπτά χωρίς να τους κουνάμε, στη συνέχεια τους γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε στο τηγάνι τη ντομάτα κονκασέ, το κύμινο, την πάστα ντομάτας, τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν οι κεφτέδες. Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς με πατάτες τηγανιτές.
 
Για τις πατάτες:
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό, προσθέτουμε αλάτι, το χυμό από το λεμόνι και ρίχνουμε και τη λεμονόκουπα μέσα. Ξεπλένουμε τις πατάτες πολύ καλά και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το νερό. Βράζουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
 Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε τις πατάτες. Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανές.