DONUTS

ΥΛΙΚΑ: 

Για τη ζύμη:
  •  300 ml γάλα χλιαρό
  •  2 ¼ κ.γ. μαγιά ξερή
  • 2 αυγά
  • 110 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 1/4 κ.γ. μαχλέπι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
 
Για το γλάσο:
  • 120 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 30 γρ. νερό
 
Για το σερβίρισμα:
  • διάφορες μαρμελάδες
  • σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
  • πολύχρωμες τρούφες
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
 Σε ένα βαθύ δοχείο διαλύουμε το γάλα με τη μαγιά. Στο multi χτυπάμε τη ζάχαρη με τη μαστίχα και το μαχλέπι μέχρι να γίνουν σκόνη και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το βούτυρο, το μείγμα ζάχαρης, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα με τη μαγιά. Καθώς ανακατεύουμε προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά. Την ίδια διαδικασία μπορούμε να τη κάνουμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο. Αν δούμε ότι η ζύμη είναι πολύ αραιή ρίχνουμε επιπλέον 2 κ.σ. αλεύρι.

Μόλις ετοιμαστεί το ζυμάρι, το αδειάζουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε για να σχηματίσουμε ένα καρβελάκι. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Μόλις φουσκώσει αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα 35 επί 30εκατοστά. Παίρνουμε ένα ποτήρι και κόβουμε σε κύκλους διαμέτρου 7 εκ. και με τη βοήθεια ενός καπακιού από μπουκαλάκι νερού δημιουργούμε τρύπες στο κέντρο του κάθε donuts. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Σκεπάζουμε τα donuts με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι αρκετό ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τα donuts σε μέτρια φωτιά  και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίζουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Γεμίζουμε τη σακούλα ζαχαροπλαστικής με μαρμελάδα της αρεσκείας μας, με ένα μαχαιράκι κάνουμε τρυπούλες στα donuts και γεμίζουμε το εσωτερικό τους.

Έπειτα ετοιμάζουμε το γλάσο, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από τα donuts και πασπαλίζουμε με τις τρούφες.

Επίσης μπορούμε να λιώσουμε σοκολάτα κουβερτούρα και να καλύψουμε τα donuts από πάνω.