ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
  • 3 - 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 - 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 200 γρ. κόκκινο κρασί
  • 300 γρ. αρακά κατεψυγμένο (προαιρετικά)
  • 3 κλαράκια δενδρολίβανο ψιλοκομμένα
  • 5 κλαράκια θυμάρι ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. γούστερ σως (worcestershire sauce)
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 300 ml νερό
Για τον πουρέ:
  • 1 κιλό πατάτες
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκους αυγού
  • 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι και πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον αρακά και μαγειρεύουμε για ακόμα 1 – 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τη γούστερ σως, τη ντομάτα κονκασέ, το νερό και μαγειρεύουμε για 25 – 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι η σάλτσα του κιμά να δέσει.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Βράζουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους αυγού, τα 3/4 της παρμεζάνας, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε από πάνω τον πουρέ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε την πίτα μας μέχρι να χρυσαφίσει η επικάλυψη για 18 – 20 λεπτά.