ΠΙΡΟΣΚΙ

ΥΛΙΚΑ: 

Για τη ζύμη:
  • 13 γρ. νωπή μαγιά ή 4 γρ. ξερή
  • 400 ml  χλιαρό νερό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
 
Για τη γέμιση:
  • λουκάνικα μικρά Φρανκφούρτης
  • ζαμπόν,
  • μπέικον
  • τυρί γκούντα
  • 150 γρ. βραστή πατάτα, λιωμένη με το πιρούνι ανακατεμένη με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, άνηθο, αλάτι και πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι σε ένα ποτήρι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι. Ρίχνουμε από πάνω και το μείγμα μαγιάς και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Μετά από 1 λεπτό ρίχνουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε για ακόμα 5 – 6 λεπτά μέχρι να γίνει μια κολλώδης ομογενοποιημένη ζύμη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ και ρίχνουμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 1 - 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
Αλευρώνουμε πολύ καλά τον πάγκο εργασίας μας, ρίχνουμε τη ζύμη από πάνω, αλευρώνουμε τα χέρια μας καλά και παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης περίπου 40 γραμμάρια το κάθε ένα. Ανοίγουμε τα ζυμαράκια πάνω στον αλευρωμένο πάγκο σε έναν κύκλο διαμέτρου 6 – 7 εκατοστών. Βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε στο κέντρο του ζυμαριού και ενώνουμε την πάνω και τη κάτω πλευρά του. Τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και με τα αλευρωμένα χέρια μας τους δίνουμε ένα όμορφο κυλινδρικό σχήμα.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα πιροσκί λίγα κάθε φορά και τα τηγανίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα πιροσκί και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε ζεστά.