ΚΑΤΑΪΦΟΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 πακέτο κανταΐφι
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 300 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. ζαμπόν κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 500 γρ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • αλάτι και πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξάνουμε το κανταΐφι πολύ καλά και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω στο κανταΐφι και το ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια για να πάει παντού το βούτυρο. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο την επιφάνεια ενός ορθογώνιου πυρέξ και τοποθετούμε το μισό κανταΐφι στο σκεύος. Έπειτα απλώνουμε τα τυριά και το ζαμπόν από πάνω, χωρίς όμως να τα απλώσουμε μέχρι την άκρη. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μισό κανταΐφι και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες. Περιχύνουμε το μίγμα γάλα - κρέμα από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες να φουσκώσει. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 - 45 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 - 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.