2 κιλά κολοκυθάκια
(κατά το δυνατό ίδια σε διαστάσεις)
3/4 του κιλού κιμάς
από κρέας προβάτου ή δαμαλιού
1/2 φλιτζάνι του
τσαγιού ρύζι μουσκεμένο και καλά πλυμένο
3 κρεμμύδια μέτρια
ψιλοκομμένα
μαϊντανός
άνηθο
4 κοφτές κουταλιές
της σούπας βούτυρο
2 ασπράδια αυγών
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
Πλένουμε
τα κολοκύθια, κόβουμε τα κοτσάνια τους,
τα ξύνουμε εξωτερικά και τα
κουφώνουμε.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά σε λεκάνη όλα τα υλικά της γέμισης, γεμίζουμε μ' αυτή όλα τα κουφωμένα κολοκύθια, τ' αραδιάζουμε σε κατάλλη λη (φαρδιά και χαμηλή) κατσαρόλα σε μια ή δυο στρώσεις, περιχύνουμε τις 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο λιωμένο, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό (ή καλύτερα ζωμό κρέατος), τόσο που μόλις να σκεπάζει τα κολοκύθια και τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την τοποθετούμε στη φωτιά και βράζουμε τα γεμιστά κολοκύθια για 20-25 λεπτά.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά σε λεκάνη όλα τα υλικά της γέμισης, γεμίζουμε μ' αυτή όλα τα κουφωμένα κολοκύθια, τ' αραδιάζουμε σε κατάλλη λη (φαρδιά και χαμηλή) κατσαρόλα σε μια ή δυο στρώσεις, περιχύνουμε τις 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο λιωμένο, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό (ή καλύτερα ζωμό κρέατος), τόσο που μόλις να σκεπάζει τα κολοκύθια και τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την τοποθετούμε στη φωτιά και βράζουμε τα γεμιστά κολοκύθια για 20-25 λεπτά.
Πηγή:
«Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου
Τσελεμεντέ