Arancini Siciliani


Περιγραφή:
Είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Σικελίας. Τα arancini είναι ένα είδος γεμιστής κροκέτας από ρύζι. Είναι από τα πιο συνηθισμένα snacks και τα βρίσκει κανείς να πουλιούνται και στον δρόμο.

Υλικά:
·         3 μεγάλες κούπες βρασμένο ρύζι (της αρεσκείας σας) με έναν κύβο ζωμό κότας.  
·         Κιμά φτιαγμένο, όπως για τα μακαρόνια, χωρίς όμως καθόλου υγρά. Όσο το δυνατόν πιο στεγνό (Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε τον κιμά που περίσσεψε από τα μακαρόνια, αφού τον στραγγίξουμε καλά από τα υγρά του).
·         6-7 τετράγωνα κομματάκια κίτρινου τυριού που λιώνει
·         1 αυγό
·         τριμμένη φρυγανιά
·         λάδι για τηγάνισμα

Οδηγίες:
1.  Μπορούμε να ετοιμάσουμε το ρύζι από την προηγούμενη βράζοντας το καλά με τον ζωμό και να το έχουμε στο ψυγείο.
2.  Αραδιάζουμε όλα τα υλικά μας στον πάγκο.
3.  Παίρνουμε μια ποσότητα ρυζιού, την ζυμώνουμε με τα χέρια μας και την απλώνουμε στην χούφτα μας να κάνει μια μικρή γούβα.
4.  Γεμίζουμε την γούβα με κιμά, προσθέτουμε στο κέντρο ένα κομμάτι τυρί και βάζουμε υπόλοιπο ρύζι έτσι ώστε να μείνει η γέμιση στο κέντρο.
5.  Πλάθουμε το ρύζι με τα χέρια μας, ώστε να έχουμε ένα μπαλάκι στο μέγεθος της μπάλας του γκολφ.
6.  Αραδιάζουμε τα μπαλάκια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξουν.
7.  Στην συνέχεια τα περνάμε από το αυγό και την φρυγανιά.
8.  Τηγανίζουμε μέχρι να ροδοψηθούν και να γίνουν τραγανά.

Σημείωση:
Μπορούμε να τα κάνουμε και με σκέτο τυρί για γέμιση ή με τυρί και διάφορα λαχανικά όπως μελιτζάνα ψητή, αγκινάρα, αρακά, κλπ..
Στην Σικελία πολλές φορές αξιοποιούν υπόλοιπα φαγητού και φτιάχνουν την γέμιση.