Υλικά:
μια οποιαδήποτε σούπα
2 κρόκοι αυγών
1 ½ λεμόνι
1-2 κουταλιές της σούπας κορν – φλάουρ
2 κρόκοι αυγών
1 ½ λεμόνι
1-2 κουταλιές της σούπας κορν – φλάουρ
Οδηγίες:
Όταν βράσει ή σούπα, την αποσύρουμε από τη φωτιά
και την αφήνουμε λίγα λεπτά, ανακατεύοντάς την 1-2 φορές, για να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε σε λεκάνη τους κρόκους των αυγών, προσθέτοντας - σιγά σιγά και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα - το χυμό των λεμονιών και το κορν φλάουρ διαλυμένο πριν σε λίγο νερό.
Αρχίζουμε μετά να ρίχνουμε στο αυγολέμονο, λίγο λίγο, από το ζουμί της σούπας και, τέλος, αδειάζουμε όλο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τη σούπα ανακατεύοντας συνεχώς, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και δένουμε τη σούπα, χωρίς να την αφήσουμε να πάρει βράση, για να μην κόψει.
Χτυπάμε σε λεκάνη τους κρόκους των αυγών, προσθέτοντας - σιγά σιγά και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα - το χυμό των λεμονιών και το κορν φλάουρ διαλυμένο πριν σε λίγο νερό.
Αρχίζουμε μετά να ρίχνουμε στο αυγολέμονο, λίγο λίγο, από το ζουμί της σούπας και, τέλος, αδειάζουμε όλο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τη σούπα ανακατεύοντας συνεχώς, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και δένουμε τη σούπα, χωρίς να την αφήσουμε να πάρει βράση, για να μην κόψει.
Σημείωση:
Για να μην κόψει το
αυγολέμονο, πρέπει, όταν θα το ρίξουμε στη σούπα, να μην είναι πολύ ζεστή και,
στη συνέχεια, να μην την αφήσουμε να πάρει βράση. Επίσης, για τον ίδιο λόγο,
πρέπει να μην προσθέσουμε τ' αυγά ολόκληρα αλλά μόνο τους κρόκους, γιατί το
ασπράδι αντέχει πολύ λιγότερο στη θερμότητα, με αποτέλεσμα να πήζει και να
δημιουργεί άσπρους βώλους στη σούπα. Άλλωστε, τ' ασπράδια είναι και εντελώς
περιττά, αφού για την ιδιαίτερη γεύση και το δέσιμο της σούπας χρειάζονται μόνο
οι κρόκοι των αυγών. Τέλος, μπορούμε, αφού ρίξουμε στην κατσαρόλα το
αυγολέμονο να προσθέσουμε και λίγο γάλα και ν' αφήσουμε να δέσουν όλα μαζί,
ανακατεύοντας συνεχώς.
Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ