Κρεμ παρμαντιέ

Υλικά: 
4-5 μεγάλες πατάτες
1 κρεμμύδι
3 κουταλιές βούτυρο κοινό
2 κουταλιές αλεύρι
1 ½ λίτρο ζωμός κρέατος
1 κιλό νερό
αλάτι
2 κρόκοι αυγών
2 φλιτζάνι γάλα
λίγο κόρν – φλαύρ
1-2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο

Οδηγίες:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ξανθίζουμε σε κατσαρόλα, με το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας το, καθώς και το ζωμό και το νερό, ζεστά. Προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι και αφήνουμε να βράσει η σούπα σε δυνατή φωτιά, για 30-35 λεπτά.
Την περνάμε από ψιλό τρυπητό ή σήτα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά, δουλεύοντας, μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε τότε τους κρόκους των αυγών, καλά χτυπημένους με λίγο γάλα και το κόρν – φλάουρ. Και αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τέλος μέσα το γάλα ζεστό και το φρέσκο βούτυρο και, αν η σούπα είναι αραιή, την πυκνώνουμε με λίγο ακόμα κόρν φλάουρ, ενώ, αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο γάλα, ή ζωμό, ή σκέτο νερό.

Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ