Κολοκυθάκια μουσακάς

Υλικά:
10-12 κολοκυθάκια

Για το μίγμα του κιμά:
700 γρ. κιμάς
2-3 κρεμμυδάκια μέτρια ψιλοκομμένα
ντομάτα φρέσκια ή ανάλογος πελτές
1 ποτηράκι κρασί άσπρο αρετσίνωτο
2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
μισό φλιτζάνι του τσαγιού γαλέτα ή φρυγανιά τριμμένη μισή χούφτα τυρί τριμμένο
ασπράδια 2 αυγών
αλάτι και πιπέρι

Για την κρέμα:
Μια δόση σάλτσα μπεσαμέλ πυκνή
2 κρόκοι αυγών

Για το άρτυμα και το τηγάνισμα:
μισό φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
μισό φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
μια χούφτα τυρί τριμμένο
γαλέτα ή φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:
Καβουρδίζουμε τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τον κιμά με 2-3 κουταλιές βούτυρο, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα, φρέσκια ή πελτέ, και λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε τον κιμά να ψηθεί, ν’ απορροφήσει τα υγρά. Την ώρα που θα τον χρησιμοποιήσουμε για τη γέμιση, προσθέτουμε στο μείγμα του μισό φλιτζάνι του τσαγιού γαλέτα τριμμένη ή φρυγανιά, 2 ασπράδια και μισή χούφτα τριμμένο τυρί.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα σκίζουμε στο μάκρος σε φέτες πάχους μισού πόντου, τ' αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε με βούτυρο και
λάδι (μισό - μισό).
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με γαλέτα ένα ταψί, στρώνουμε μια στρώση κολοκύθια, από πάνω μια στρώση κιμά, πάλι μια στρώση κολοκύθια κ.ο.κ., μέχρι να τελειώσουν.
Ετοιμάζουμε μια πυκνή σάλτσα μπεσαμέλ, της προσθέτουμε 2 κρόκους αυγών και την απλώνουμε πάνω στο μουσακά. Την πασπαλίζουμε με γαλέτα και τυρί, τη ραντίζουμε με βούτυρο λιωμένο και ψήνουμε το μουσακά, σε δυνατό φούρνο, για μισή ώρα, να πάρει η κρούστα ξανθό χρώμα.
Σημείωση:
Ο μουσακάς αυτός μπορεί να γίνει και με ντομάτες. Σ’ αυτή την περίπτωση αφαιρούμε λίγα κολοκύθια και προσθέτουμε διπλάσια ποσότητα ντομάτες. Τις ντομάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες, τις αλατοπιπερώνουμε, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά. Τις στρώνουμε ανάμικτα με τις φέτες των κολοκυθιών.

Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ