Κανελόνια γεμιστά

Υλικά:
½ κιλό κανελόνια μήκους 10 εκατοστών
2-3 κουταλιές βούτυρο ,
Αλάτι, πιπέρι άσπρο, μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση:
κιμάς
1 φλιτζάνι ζαμπόν ψιλοκομμένο
λίγο κρασί άσπρο
μισή χούφτα τυρί τριμμένο
3-4 κουταλιές γαλέτα
2 αυγά

Οδηγίες:
Καβουρδίζουμε τον κιμά με βούτυρο και, όταν απορροφήσει τα υγρά του, τον τοποθετούμε στο γουδί και τον κοπανίζουμε λίγο, για να μην έχει σβόλους, προσθέτοντας και το ζαμπόν.
Τον ξαναβά ζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο κρασί άσπρο ή λίγο νερό και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, τη γαλέτα, και τα αυγά κι ανακα τεύουμε καλά.
Βάζουμε τα κανελόνια να μισοβράσουν, φροντί ζοντας να μη μαλακώσουν πολύ και χάσουν το σχή μα τους. Τ' αδειάζουμε σε φαρδύ τρυπητό, τα περι χύνουμε με κρύο νερό κι αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Με χωνί ή με ένα κουταλάκι, γεμίζουμε προσεχτι κά ένα ένα τα κανελόνια, φροντίζοντας ν' αφή νουμε στις άκρες τους μέχρι 1 εκατοστό κενό, γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσει η γέμιση και θα ξε χειλίσει.
Τοποθετούμε τα γεμισμένα κανελόνια σε φαρδιά κατσαρόλα, αλειμμένη με βούτυρο, σε μια στρώση, και τους ρίχνουμε ζεστό γάλα, τόσο, όσο χρειάζεται για να καλυφθούν, και συγχρόνως 2-3 κουταλιές βούτυρο, λίγο αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγο βράσουν σε σιγανή φωτιά, ώσπου να απορροφήσουν το γάλα, όχι όμως για να μην πιάσουν.
Ρίχνουμε σε πιατέλα λίγο τυρί τριμμένο και τοπο θετούμε επάνω τα κανελόνια, που τα παίρνουμε με φτυαράκι, ένα ένα. Τα πασπαλίζουμε με τυρί τριμμέ νο τα περιχύνουμε με βούτυρο και, αν θέλουμε, προσθέτουμε και σάλτσα ντομάτα.
Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ