Κεφτέδες με μανιτάρια και γραβιέρα

Υλικά:
½ kg μοσχαρίσιος κιμάς 2 φορές περασμένος
150 γραμ. κιμάς από ζαμπόν και μπέικον 2 φορές περασμένος
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψίχα ψωμιού μουσκεμένη σε γάλα και στυμμένη
150 γραμ. γλυκάδια αρνιού μικρού (πέρασμα, κιμάς)
2 αυγά
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι-πιπέρι, αλεύρι
μισό φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
200 γραμμάρια γραβιέρα κομμένη σε λεπτές στρογγυλές φέτες
1 φλιτζάνι του τσαγιού άσπρο ξερό κρασί
1 φλιτζάνι του τσαγιού ανθόγαλο
βούτυρο και λάδι
μισό κιλό φρέσκα μανιτάρια

Οδηγίες:
Δουλεύουμε καλά σε λεκανάκι τους κιμάδες (κρέατος, ζαμπόν, μπέικον και γλυκαδιών) μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τ’ αυγά, την τριμμένη παρμεζάνα, το μαϊντανό κι ανάλογο αλατοπίπερο. Πλάθουμε με το μίγμα τους κεφτέδες στρογγυλούς – πλακουτσωτούς (σαν στρογγυλές φέτες με πάχος 1 εκατοστού περίπου), τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε με βούτυρο ή με λάδι (ή με τα δύο μαζί).
Σοτάρουμε με βούτυρο τα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε στρογγυλές φέτες, τ' αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ τους μισούς κεφτέδες σε μια στρώση. Πάνω στον καθένα τους βάζουμε λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, που τα σκεπάζουμε με ένα δεύτερο κεφτέ κι αυτόν, από πάνω, με μια στρογγυλή φέτα γραβιέρας.
Τους περιχύνουμε με το άσπρο κρασί και το ανθόγαλο και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, ώσπου να μαλακώσει, να γκρατιναριστεί και ν’ αρχίσει να λιώνει το τυρί.


Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ