Ρύζι ατζέμ πιλάφι

Υλικά:
1 κιλό κρέας πρόβιο ή αρνίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 κουταλιές της σούπας βούτυρο κοινό
Λίγη ντομάτα
Αλάτι, πιπέρι
4 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι

Οδηγίες:
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και το βούτυρο. Τα καβουρδίζουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Τ΄αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να σιγοβράσει το κρέας (το αρνίσιο χρειάζεται 40-50 λεπτά, ενώ το πρόβιο 1 ώρα και 20-30 λεπτά).
Περνάμε το ζωμό του φαγητού από τρυπητό και τον μετράμε. Πρέπει να είναι 8-9 φλιτζάνια του τσαγιού. (Αν είναι περισσότερος, τον πυκνώνουμε βράζοντάς τον κι άλλο ή αφαιρούμε τον επί πλέον. Αν είναι λιγότερος, προσθέτουμε ανάλογο νερό). Ξεκοκαλίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, τα ρίχνουμε μέσα στο μετρημένο ζωμό, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε ρύζι. Αφήνουμε να βράσει το ρύζι μαζί με το κρέας και κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε λίγο και σερβίρουμε.

Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ