Γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι & λαχανικά

Μαρινάδα
  • 20 γρ φρέσκο τζίντζερ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ dark soy sauce
  • 50 γρ μέλι
  • 10 γρ λάδι απο σουσάμι
  • 2 κουταλιές barbeque hoisin sauce
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κοτόπουλο & ρύζι
  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο για σουβλάκι
  • 5-10 ξυλάκια για σουβλάκι περασμένα με το μαριναρισμένο κοτόπουλο
  • φρέσκες πιπεριές σε κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια, εναλλάξ με το σουβλάκι στα ξυλάκια
  • μαρινάδα
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κουταλάκι ζωμό Τhermomix
  • 300 γρ ρύζι Μπασμάτι
  • 1-2 κουταλιές αλεύρι
Εκτέλεση
  • Ενώ τα μαχαίρια δουλεύουν στην ταχύτητα 8, ρίχνετε το σκόρδο και το τζίντζερ απο το άνοιγμα της μεζούρας για να ψιλοκοπεί.
  • Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για τη μαρινάδα και αναμιγνύετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Μαρινάρετε το κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα.  Περνάτε το κοτόπουλο σουβλάκι στα ξυλάκια εναλλάξ με τα κομμάτια από τις φρέσκες πιπεριές.
  • Λαδώνετε τους δίσκους Varoma και τοποθετείτε πάνω τα ξυλάκια με το κοτόπουλο και τις πιπεριές.
  • Βάζετε τη μαρινάδα στον κάδο, προσθέτετε το ζωμό και συμπληρώνετε με νερό μέχρι την ένδειξη του 1 ½ λίτρου.
  • Ζυγίζετε το ρύζι στο καλαθάκι, το ξεπλένετε και το τοποθετείτε στον κάδο.  Κλείνετε τον κάδο και τοποθετείτε το Varoma στη θέση του.  Ρυθμίζετε 20 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 3.  Ελέγχετε το κοτόπουλο και αν χρειάζεται ξαναρυθμίζετε για ακόμα 5 λεπτά.
  • Αφαιρείτε το Varoma και το καλαθάκι, προσθέτετε 1-2 κουταλιές αλεύρι στον κάδο και ρυθμίζετε 3 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 2, χωρίς τη μεζούρα. Απλώνετε το ρύζι σε μια πιατέλα.  Γαρνίρετε με το κοτόπουλο και περιχύνετε με τη σάλτσα.

Ισπανικό κοτόπουλο

Υλικά
  • 850 γρ. κοτόπουλο σε κομμάτια
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 80 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεζούρα λευκό κρασί
  • 200 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 μεζούρα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
  • Αλευρώνετε το κοτόπουλο.
  • Βάζετε στον κάδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανοίγετε στην ταχύτητα 5 να κοπούν.
  • Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ρυθμίζετε 5 λεπτά 100° ταχύτητα 1.
  • Τοποθετείτε το χτυπητήρι στα μαχαίρια και βάζετε το κοτόπουλο στον κάδο.
  • Προσθέτετε το κρασί και ρυθμίζετε 2 λεπτά 100°  αντίστροφη κίνησηταχύτητα κουτάλι.
  • Προσθέτετε τις ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, το αλάτι, το πιπέρι και ρυθμίζετε 30 λεπτά 100°  αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι. Αδειάζετε σε πυρέξ και το διατηρείτε ζεστό.
  • Προσθέτετε τις πιπεριές και 30 γρ. βούτυρο και ρυθμίζετε 5 λεπτά 100° αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 1.
  • Ρίχνετε το μπέικον μαζί με τα 20 γρ. βούτυρο και ρυθμίζετε 2 λεπτά 100° ταχύτητα 3.  Το αδειάζετε στο κοτόπουλο, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε.

Ρολά με κιμά γεμιστά

Υλικά:
Ρολά
  • 130 γρ κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 30 γρ πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 70 γρ καρότο χοντροκομμένο
  • 80 γρ ψωμί
  • 2 αυγά
  • 50 γρ κόκκινο κρασί
  • 10 κλωνάρια μαϊντανό (φύλλα μόνο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κ.γλ. ρίγανη αποξηραμμένη
  • 1 εκ. τζίντζερ φρέσκο
  • 1 κ.γλ. κοφτό mixed spice
  • 1000 γρ κιμά
  • 250 γρ καπήρα
Γέμιση
  • 30 γρ κρεμμύδι
  • 70 γρ καρότο κομμένο στα 4
  • 280 γρ πιπεριές (διάφορα χρώματα,  κομμένες στα 4)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 30 γρ πράσο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ½ κ.γλ. mixed spice
  • 45 γρ ελαιόλαδο
  • 160 γρ φέτα λιωμένη με πηρούνι
Σάλτσα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 45 γρ ελαιόλαδο
  • 400 γρ ντομάτα (φρέσκα ή κονσέρβα)
  • 30 γρ ντοματοπολτό
  • 200 γρ κόκκινο κρασί
  • 3-4 σταγόνες tabasco
  • 1 κ.σ. πάστα σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 200 γρ νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 εκ. φρέσκο τζίντζερ
  • 1 κ.γλ. κοφτό mixed spice
  • 100 γρ νερό

Εκτέλεση
:
Ρολά
  • Βάλτε στον κάδο το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, το καρότο, το ψωμί και ψιλοκόψτε 7 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.
  • Προσθέστε τα αυγά, το κρασί, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το τζίντζερ, το mixed spice και αναμίξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
  • Προσθέστε 500 γρ κιμά και αναμίξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα 500 γρ κιμά και αναμίξτε 5 δευτερόλεπτα /ταχύτητα 3, βοηθώντας με τη σπάτουλα από το άνοιγμα της μεζούρας.  Αδειάστε σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση.
Γέμιση
  • Βάλτε στον κάδο το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές, το σκόρδο, το πράσο, το αλάτι, το πιπέρι, το mixed spice, το ελαιόλαδο και ψιλοκόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5
  • Καθαρίστε τα τοιχώματα με τη μεζούρα και σοτάρετε 3 λεπτά/100°/ταχύτητα 2.
  • Αδειάστε σε μπολ και αναμίξτε μέσα τη φέτα με το πηρούνι.
Σάλτσα ντομάτας
  • Βάλτε στον κάδο το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, την ντομάτα, τον ντοματοπολτό, το κρασί, το tabasco, το ζωμό, τη ζάχαρη, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, το τζίντζερ, το mixed spice, το νερό και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.
Συναρμολόγηση
  • Χωρίστε το μείγμα του κιμά στα 4, ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε πλατιά λωρίδα πάνω σε καπήρα που έχετε απλώσει σε αντικολλητικό χαρτί.  Στο κέντρο κάθε λωρίδας κιμά βάλτε στο κέντρο, κατά μήκος, το ¼ της γέμισης.  Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού κλείστε τα ρολά πάνω από τη γέμιση και ενώστε τα καλά.  Κλείστε καλά και τις άκρες του κάθε κομματιού.
  • Λαδώστε τους δίσκους Varoma και βάλτε 2 ρολά σε κάθε δίσκο.  Τοποθετείστε το Varoma στη θέση του και ψήστε στον ατμό30 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1. Ελέγξτε αν ψήθηκαν και προσθέστε χρόνο ανάλογα.
  • Βάλτε τα ρολά σε πιατέλα και περιχύστε με τη σάλτσα ντομάτας.  Αν θέλετε πιο λεία τη σάλτσα, αφαιρέστε το Varoma και πολτοποιήστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
  • Σερβίρετε με ρύζι. 
Συμβουλή σεφ
Αν φτιάξετε τη συνταγή την Κυριακή του Πάσχα και έχετε τσουγκρίσει αυγά το βράδυ του Σαββάτου, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα στη γέμιση την ώρα που βάζετε και τη φέτα.

Η συνταγή έγινε διασκευή στο Thermomix από τη Σύμβουλο Λευκωσίας Μαρία Πιτσιλλίδου

Κοτόπουλο στο αλουμινόχαρτο με μαύρο πιπέρι, λαχανικά και ζωμό

6 μερίδες/215 θερμίδες η κάθε μια

Υλικά:
Κοτόπουλο στο αλουμινόχαρτο
  • 20 γρ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 2 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο, χωρίς πέτσα ή κόκκαλα
  • 1 κλωνάρι φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. σουσαμέλαιο 
  • 2 κ.γλ. μέλι
  • 2 κ.γλ. Bovril (εκχύλισμα μοσχαρίσιου κρέατος)
  • 1 κ.σ. σουσάμι
Ζωμός λαχανικών και λαχανικά στον ατμό
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1 μικρό κολοκυθάκι, με τη φλούδα του
  • 100 γρ. κρεμμύδι
  • 30 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1000 γρ. νερό
  • 1 κ.γρ. αλάτι
  • 250 γρ. φασολάκια, κομμένα σε λωρίδες
  • 1 ματσάκι πράσινα σπαράγγια baby

Εκτέλεση
:
Κοτόπουλο στο αλουμινόχαρτο
  1. Βάλτε στον κάδο το πιπέρι, τη ρίγανη, το αλάτι και αλέστε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7.
  2. Αδειάστε το μείγμα σε ένα πιάτο και αλείψτε με αυτό το κοτόπουλο. Κόψτε 2 ορθογώνια κομμάτια αλουμινόχαρτου ή χαρτιού ψησίματος και βάλτε ένα κομμάτι κοτόπουλο πάνω στο καθένα. Ρίξτε το κρεμμυδάκι πάνω στα κομμάτια κοτόπουλου, περιχύστε τα με 1 κουταλιά λάδι από καβουρδισμένο σουσάμι στο καθένα, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα κρέατος το καθένα και πασπαλίστε τα με σουσάμι. Κλείστε τα καλά μέσα στο αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τα στο Varoma. Αφήστε στην άκρη.
Ζωμός λαχανικών και λαχανικά στον ατμό
  1. Kόψτε τα καρότα σε 4 μπαστουνάκια των 8-10 εκ. Και φυλάξτε τα υπόλοιπα. Κόψτε το πράσο σε μπαστουνάκια των 8-10 εκ. Κόψτε το κολοκυθάκι από τη μέση, αφαιρέστε το εσωτερικό μέρος και αφήστε το στην άκρη. Κόψτε τα 2 κομμάτια του κολοκυθιού σε μπαστουνάκια των 8-10 εκ. και φυλάξτε τα υπολείμματα εάν υπάρχουν.
  2. Bάλτε στον κάδο το κρεμμύδι, τα υπολείμματα του καρότου και του κολοκυθιού, το λάδι,  κόψτε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4 και σοτάρετε 5 λεπτά/θερμοκρασία Varoma/ταχύτητα 1.
  3. Προσθέστε το νερό, το αλάτι, τοποθετήστε το Varoma με το κοτόπουλο στη θέση του, τοποθετήστε από πάνω τον ξέβαθο δίσκο Varoma με τα μπαστουνάκια καρότου, πράσου, κολοκυθιού, τα φασολάκια και τα σπαράγγια. Κλείστε το και ψήστε στον ατμό 30 λεπτά/θερμοκρασία Varoma/ταχύτητα 1.
  4. Αφαιρέστε το Varoma. Τοποθετήστε τα λαχανικά σε μια πιατέλα μαζί με το κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές φέτες και περιχύστε τα με τη σάλτσα που υπάρχει στο αλουμινόχαρτο. Φυλάξτε το ζωμό των λαχανικών από τον κάδο. Σερβίρετε το ζωμό ως πρώτο πιάτο και το κοτόπουλο με τα λαχανικά ως δεύτερο πιάτο.
Συμβουλή σεφ
Μπορείτε να πολτοποιήσετε το ζωμό με τα λαχανικά 1 λεπτό/ταχύτητα 8 και να τον σερβίρετε ως σούπα βελουτέ.

Λεμονάδα με μαϊντανό

Υλικά
  • 500 γρ νερό
  • 8-10 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό, μόνο φύλλα
  • 1 λεμόνι χωρίς φλούδα και κουκούτσια, κομμένο στα δύο
  • 70 γρ ζάχαρη
  • 100 γρ παγάκια
Εκτέλεση
  • Βάζετε μια κανάτα πάνω στο καπάκι του κάδου, ζυγίζετε το νερό μέσα σε αυτό και αφήνετε στην άκρη
  • Βάζετε το μαϊντανό, το λεμόνι, τη ζάχαρη και τα παγάκια στον κάδο, βάζετε το χέρι σας πάνω στο καπάκι για να αποφύγετε τη μετακίνηση από τους κραδασμούς και αναμιγνύετε 2 λεπτά, ταχύτητα 10.  Ταυτόχρονα ρίχνετε σιγά-σιγά το νερό από την υποδοχή στο καπάκι του κάδου.
  • Σερβίρετε αμέσως σε 4 μικρά ποτήρια.

Μοχίτο


Υλικά
  • 20 γρ ζάχαρη
  • 2 πράσινα λεμόνια καθαρισμένα και κομμένα στα δύο
  • 300 γρ παγάκια
  • 130 γρ ρούμι (π.χ. Bacardi)
  • αεριούχο νερό μέχρι την ένδειξη του 1 ½ λίτρου
  • 7-8 φύλλα δυόσμο

Εκτέλεση

  • Βάζετε τη ζάχαρη και τα λεμόνια στον κάδο.  Πατάτε το κουμπί Turbo 2 φορές στιγμιαία και μετά αναμιγνύετε 10 δευτερόλεπτα, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 3.  Αδειάζετε και αφήνετε κατά μέρος.
  • Βάζετε τα παγάκια στον κάδο και θρυμματίζετε 8 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 8.
  • Προσθέτετε το μείγμα με τα λεμόνια και ζάχαρη, το ρούμι, το νερό και τα φύλλα δυόσμου και αναμιγνύετε 8 δευτερόλεπτα, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 3.
  • Σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια χωρίς να τα σουρώσετε.  Διακοσμείτε με ολόκληρα φύλλα δυόσμου.

Chino


Υλικά
  • 400 γρ παγάκια
  • 200 γρ γάλα
  • 50 γρ ζάχαρη (προαιρετικό)
  • ½ μεζούρα στιγμιαίου καφέ (νέσκαφε)

Εκτέλεση

  • Βάζετε τον καφέ και τη ζάχαρη στον κάδο και αλέθετε 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 9.
  • Προσθέτετε τα παγάκια και το γάλα και ρυθμίζετε 5 λεπτά, ταχύτητα 6.
  • Βάζετε σε ψηλά ποτήρια και σερβίρετε με καλαμάκι.
  • Προσθέτετε γάλα ή νερό ανάλογα με το γούστο σας.  Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε λίγο παγωτό βανίλιας.
Συμβουλή σεφ
Για Φραπουτσίνο προσθέτετε γάλα και αναμιγνύετε για ακόμη μερικά δευτερόλεπτα.

Χυμός ντομάτας



Υλικά
  • 400 γρ ντομάτες
  • 100 γρ καρότα
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • ½ μεζούρα χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά κέτσαπ Thermomix
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 200 γρ παγάκια
  • Λίγες σταγόνες Tabasco (προαιρετικό)

Εκτέλεση

  • Χοντροκόβετε τις ντομάτες και το καρότο και τα βάζετε στον κάδο.  Ρυθμίζετε 1 λεπτό, ταχύτητα 10.
  • Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ρυθμίζετε 1 λεπτό, ταχύτητα 10.
Συμβουλή σεφ
Αναμιγνύετε το χυμό με λίγη βότκα και παγάκια για να φτιάξετε Bloody Mary.

Λεμονάδα με δυόσμο

 
Υλικά
  • 500 γρ νερό
  • 5 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο (μόνο φύλλα)
  • 1 λεμόνι, καθαρισμένο καλά και χωρίς κουκούτσια
  • 70 γρ ζάχαρη
  • 100 γρ παγάκια
  • έξτρα παγάκια για σερβίρισμα
Εκτέλεση
  • Βάζετε μια κανάτα πάνω στο καπάκι του κάδου, ζυγίζετε το νερό μέσα και αφήνετε στην άκρη. 
  • Βάζετε το δυόσμο, το λεμόνι, τη ζάχαρη και τα παγάκια μέσα στον κάδο, βάζετε το χέρι σας πάνω στο καπάκι για να αποφύγετε τη μετακίνηση από τους κραδασμούς και αναμιγνύετε 2 λεπτά, ταχύτητα 10.  Ταυτόχρονα, ρίχνετε σιγά-σιγά το νερό από την υποδοχή στο καπάκι του κάδου. 
  • Σερβίρετε αμέσως προσθέτοντας παγάκια ή crushed ice.

Χυμός από πορτοκάλι, μήλο, καρότο

 
Υλικά
  • 1 πορτοκάλι μεγάλο καθαρισμένο
  • 1 μέτριο μήλο
  • 1 καρότο
  • ½ λεμόνι καθαρισμένο
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 6 παγάκια
  • 500-600γρ. νερό
Εκτέλεση
  • Βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο και ρυθμίζετε 2 λεπτά στη ταχύτητα 10 και σερβίρετε.

Χυμός από ρόδι

Υλικά
  • 2 μεγάλα ρόδια (700γρ. ρόδι καθαρισμένο)
  • 200γρ. παγάκια
  • 100γρ. νερό
Εκτέλεση
  • Βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο και ρυθμίζετε 2 λεπτα ταχύτητα 10.
  • Σερβίρετε με παγάκια στο ποτήρι.

Φραπουτσίνο

 
Υλικά
  • 400 γρ. παγάκια
  • 4 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ (νεσκαφέ)
  • 200 γρ. γάλα
  • 200 γρ. νερό
Εκτέλεση
  • Βάζετε στον κάδο τα παγάκια, τον καφέ και το γάλα, τοποθετείτε τη σπάτουλα στη θέση της μεζούρας, ρυθμίζετε στηνταχύτητα 6 και γυρίζετε ταυτόχρονα τη σπάτουλα από την αντίθετη φορά των μαχαιριών όπως όταν φτιάχνετε παγωτό.  Στα 30 δευτερόλεπτα ελέγχετε αν έχουν θρυμματιστεί όλα τα παγάκια. Αν θέλετε ζάχαρη προσθέτετε την ανάλογη ποσότητα μαζί με τον καφέ.
  • Προσθέτετε το νερό και αναμιγνύετε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6. Αν το προτιμάτε παχύρευστο σαν παγωτό δεν προσθέτετε το νερό.
  • Αδειάζετε σε ψηλά ποτήρια και σερβίρετε αμέσως.

Χυμός με Φθινοπωρινά φρούτα

Υλικά
  • 100 γρ ροδάκινα
  • 150 γρ μήλα
  • 100 γρ αχλάδια
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 6 παγάκια
  • 400 γρ νερό
Εκτέλεση
  • Ρίχνετε όλα τα υλικά στον κάδο και ρυθμίζετε 2 λεπτά ταχύτητα 8.
Σημείωση – τα  φρούτα τα βάζετε με τη φλούδα