Μανιταροπιτάκια

Μανιταροπιτάκια

Συστατικά
Για το καστανό βούτυρο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 3-4 φύλλα φασκόμηλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τη γέμιση
  • 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για τη ζύμη
  • 350 γρ. γιαούρτι
  • 400 γρ. ηλιέλαιο
  • 830 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 αυγό για άλειμμα
  • μαύρο σουσάμι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το καστανό βούτυρο
  • Σε ένα κρύο τηγάνι προσθέτουμε το μισό βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
  • Με το που λιώσει προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το φασκόμηλο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να ζεσταθεί και να αλλάξει χρώμα. Θα πρέπει να πάρει χρώμα φουντουκιού.
Για τη γέμιση
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο με τα μανιτάρια και βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά.
  • Ρίχνουμε σε δόσεις τα μανιτάρια στο τηγάνι και τα σοτάρουμε χωρίς να τα ανακατεύουμε μέχρι να χάσουν όλα τα υγρά τους και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  • Αφαιρούμε και κρατάμε σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και την αφήνουμε στο πλάι.
Για τη ζύμη
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη.
  • Ζύμωνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Κόβουμε μπαλάκια από τη ζύμη (όσο ένα βερίκοκο), τα ανοίγουμε σε πιτάκια.
  • Βάζουμε σε κάθε πιτάκι από ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
  • Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά.