Περιγραφή:
Cocottine =
Φόρμες μίας δόσης, από πορσελάνη ή πηλό,
μικρού μεγέθους και κυλινδρικού σχήματος,
που χρησιμεύουν στο μαγείρεμα, σε μπεν
μαρί, κρεμών ή σουφλέ.
Οι
δικές μας cocottine
με τυριά και καπνιστή γαλοπούλα είναι
ένα κυρίως πιάτο, πολύ γευστικό, μελετημένο
για παιδιά, ιδιαίτερα τα πιο “δύσκολα”,
εκείνα που δεν έχουν και πολύ διάθεση
να φάνε, γενικώς.
Για
τα άλλα, στο χέρι σας είναι να επιλέξετε
συνδυασμούς υλικών τέτοιους που θα τα
κάνουν να φάνε “δύσκολα” φαγητά. Εδώ
αναφέρομαι στην βασική συνταγή (μόνο
με τυριά), στην οποία όμως μπορείτε να
προσθέτετε γεύσεις όπως μπρόκολου,
σπανακιού, φρέσκων φασολιών, διαλέξτε
που είναι το... πρόβλημά σας.
Θα
σερβίρετε αυτή τη νοστιμιά σε τέσσερα
μικρά πήλινα σκεύη, έχοντας εξασφαλίσει
ότι παρά την ευκολία της (αρκούν δέκα
λεπτά προετοιμασίας και άλλα είκοσι
ψησίματος), η συνταγή θα αποδειχθεί μία
πραγματική νοστιμιά, όχι μόνο για τους
πιτσιρικάδες αλλά και για τους μεγαλύτερους
και πιο λιχούδηδες συνδαιτυμόνες σας.
Υλικά:
- 4 φέτες καπνιστή γαλοπούλα, περίπου 40 γρ. για κάθε ταρτάκι
- βιτάμ ή βούτυρο για το βουτύρωμα, όσο χρειασθεί.
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 150 ml γάλα
- 1 κ.γ. σάλτσα Worcester
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 100 γρ. τυρί Emmental, τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 80 γρ. τυρί γραβιέρα, τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια
- αλάτι, όσο χρειάζεται
- πιπέρι, όσο χρειάζεται
Οδηγίες:
- 1. Βουτυρώνουμε εσωτερικά τα φορμάκια
- 2. Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν γαλοπούλας σε κατάλληλο ύψος ώστε να μπορούν να καλύψουν την εσωτερική τους επιφάνεια.
- 3. “Φοδράρουμε” εσωτερικά τα φορμάκια με το καπνιστό ζαμπόν,
- 4. φροντίζοντας στα σημεία που ενώνονται, να “καπακώνει” ελαφριά η μία φέτα την άλλη.
- 5. Αραιώνουμε την micro ποσότητα της μουστάρδας με 3 κουταλιές από το γάλα και μοιράζουμε το μίγμα στα “φοδραρισμένα” με την γαλοπούλα φορμάκια.
- 6. Αφήνουμε να ποτίσουν για ένα 10-λεπτο.
- 7. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε την σάλτσα Worcester, το αλεύρι και τα τριμμένα τυριά (δείτε “Μυστικά [1] και [2]”), κανονίζουμε πως το θέλουμε σε αλάτι (προσοχή, υπάρχουν τυριά) και πιπέρι και, σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε έως ότου τα τυριά λιώσουν εντελώς και ομογενοποιηθεί όλο το μίγμα.
- 8. Αδειάζουμε το μίγμα στις φόρμες
- 9. και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, όπου και τις ψένουμε
- 10. έως ότου γκρατιναρισθούν στην επιφάνειά τους
- 11. και αποκτήσουν εκείνο το πυρόξανθο χρώμα που σε κάνει να τα φας καυτά. Υπολογίστε τον χρόνο στο εικοσάλεπτο. Κάτι πάνω, κάτι κάτω.
- 12. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη καυτό. Ας προσέξουν οι άλλοι.
Σημείωση:
- [1]Στις φωτογραφίες θα δείτε σε δύο από τις 4 φορμίτσες να υπάρχει “και κάτι άλλο” μέσα στο μείγμα τυριών. Αυτή τη φορά, λοιπόν, έβαλα κομμάτια από βρασμένο ήδη σπανάκι και μπρόκολο, καθώς και επιπλέον κομμάτια ζαμπόν. Η κίνηση αποδείχθηκε “εμπνευσμένη”. Για την επόμενη φορά σκέπτομαι ήδη να προσθέσω λίγη βρασμένη πάστα (κοφτό μακαρονάκι κατά πάσα πιθανότητα ή κάποιο άλλο μικρόσχημο ζυμαρικό από αυτά που βράζουμε στην κόρη μου).
- [2]Αντίθετα, δεν έχω βάλει (ούτε ποτέ σε προηγούμενες απόπειρες) την σάλτσα Worcester. Δεν γνωρίζω συνεπώς να σας πω πως θα ήταν. Δοκιμάστε και πέστε μου εσείς..
- [3]Για πιο “γεμάτη” γεύση, μπορούμε αντί για το καπνιστό (και άπαχο) ζαμπόν γαλοπούλας να χρησιμοποιήσουμε κανονικό, “πλήρες” ζαμπόν. Και για πιο gourmet να ντύσουμε τις φορμίτσες με ιταλική φινέτσα, χρησιμοποιώντας αντί για ζαμπόν, prosciutto.