Υλικά:
500 γραμ. μακαρόνια
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κοινό
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
2 χούφτες τυρί τριμμένο
500 γραμ. μακαρόνια
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κοινό
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
2 χούφτες τυρί τριμμένο
500
γραμ. κιμάς
1 κρεμμύδι μέτριο
1 κρεμμύδι μέτριο
1
ποτηράκι άσπρο κρασί
500 γραμ. ντομάτες ώριμες ή ανάλογος ντοματοπολτός
μοσχοκάρυδο, μπαχάρι
500 γραμ. ντομάτες ώριμες ή ανάλογος ντοματοπολτός
μοσχοκάρυδο, μπαχάρι
2
αυγά
3-4 κουταλιές της σούπας γαλέτα τριμμένη
3-4 κουταλιές της σούπας γαλέτα τριμμένη
αλάτι,
πιπέρι
1
δόση σάλτσα μπεσαμέλ (μέτρια έως πηχτή)
Οδηγίες:
Βάζουμε
στη φωτιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό
και βράζουμε σ' αυτή τα μακαρόνια.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά: Ξανθίζουμε σε κατσαρολίτσα με το κοινό βούτυρο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τον κιμά να τσιγαριστεί κι αυτός και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή ανάλογο ντοματοπολτό διαλυμένο σε νερό), το μπαχάρι, ανάλογο αλατοπίπερο και λίγο νερό, σκεπάζου με την κατσαρολίτσα κι αφήνουμε να σιγοβράζει ώσπου να ψηθεί ο κιμάς και να γίνει πηχτή η σάλτσα του, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Κατεβάζουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει κάπως, προσθέτουμε τ' αυγά, 2 κουταλιές γαλέτα και μισή χούφτα τριμμένο τυρί και το μείγμα του κιμά είναι έτοιμο.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη γαλέτα τριμμένη το ταψί.
Στρώνουμε μέσα καλά τα μακαρό νια, από πάνω το μείγμα του κιμά και σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να είναι παντού ισόπαχη η κάθε στρώση.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά: Ξανθίζουμε σε κατσαρολίτσα με το κοινό βούτυρο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τον κιμά να τσιγαριστεί κι αυτός και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή ανάλογο ντοματοπολτό διαλυμένο σε νερό), το μπαχάρι, ανάλογο αλατοπίπερο και λίγο νερό, σκεπάζου με την κατσαρολίτσα κι αφήνουμε να σιγοβράζει ώσπου να ψηθεί ο κιμάς και να γίνει πηχτή η σάλτσα του, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Κατεβάζουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει κάπως, προσθέτουμε τ' αυγά, 2 κουταλιές γαλέτα και μισή χούφτα τριμμένο τυρί και το μείγμα του κιμά είναι έτοιμο.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη γαλέτα τριμμένη το ταψί.
Στρώνουμε μέσα καλά τα μακαρό νια, από πάνω το μείγμα του κιμά και σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να είναι παντού ισόπαχη η κάθε στρώση.
Πηγή:
«Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου
Τσελεμεντέ