Γιουβαρλάκια

ΥΛΙΚΑ:
 
Για τον κιμά:
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό 
  • 1/4 του μάτσου μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 του μάτσου άνηθο ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • λίγο αλεύρι
  • αλάτι και πιπέρι

Για τη σούπα:
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 1 πατάτα κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών 
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 στικ σέλερι πολύ ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι 
  • 1,5 λίτρο νερό 
  • 20 ml ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά μεγάλα 
  • χυμό από 1 λεμόνι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κιμά και τα πλάθουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Φτιάχνουμε τα κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη πιατέλα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη. Σε μία πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σούπα. Μόλις πάρουνε μία βράση ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια. Πρέπει να σκεπαστούν όλα τα κεφτεδάκια από το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά και ανάλογα με το πόσο υγρή θέλουμε τη σούπα μας συμπληρώνουμε νερό. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το φαγητό όταν τα γιουβαρλάκια και τα λαχανικά βράσουνε.

Για το αυγολέμονο:
 
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε. Με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε κουταλιές από την σούπα και τις ρίχνουμε σιγά - σιγά στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το αυγολέμονο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα το αυγολέμονο, ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα και το σερβίρουμε κατευθείαν ζεστό.