Περιγραφή
Απλά υπέροχη! Ένα φαγητό που σπάνια το μαγειρεύουμε πια. Δοκιμάστε το.
Τι χρειαζόμαστε:
- Μία κότα (αν είναι εύκολο να βρείτε) ή ένας κόκορας.
- 2-3 κλωνάρια σέλινο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2-3 καρότα
- Αλάτι και πιπέρι
- Αρκετό νερό
Υλικά για τη σάλτσα
- 3-4 φλυτζάνια ζωμό
- 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 3-4 κουταλιές βούτυρο
- 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ
- 1 αυγό
Για το πιλάφι
- 3 φλυτζάνια ρύζι κίτρινο
- 6 φλυτζάνια ζωμός
- (ή 1 μέρος ρύζι - 2 μέρη ζωμός)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Πώς το κάνουμε:
- Βάζουμε σε κατσαρόλα την κότα, το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και μπόλικο νερό.
- Βράζουμε χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
- Σε χύτρα θέλει περίπου 30΄.
- Βγάζουμε την κότα και τη φυλάμε σε σκεύος ζεστή.
- Πετάμε τα λαχανικά, σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε.
- Στη συνέχεια φτιάχνουμε το πιλάφι.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε ελαφρά το ρύζι (προσοχή να μην καεί, να "γυαλίσει" μόνο).
- Ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου για 7-8 λεπτά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την καπακώνουμε και αφήνουμε το ρύζι να "τραβήξει" τα υγρά του.
- Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την σάλτσα
- Σε άλλη κατσαρολίτσα (σε μέτρια φωτιά) βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου ξανθίνει.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα, χωρίς να πήξει πολύ.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού προσθέτοντας λίγο ζωμό, που σίγουρα μας έχει περισέψει και το ενσωματώνουμε στη σάλτσα.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρολίτσα μας σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά περίπου για να πάρει η σάλτσα μας μία βράση ακόμα.
- Σερβίρουμε την κότα και το πιλάφι σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η σάλτσα πρέπει να είναι παχύρευστη. Αν δείτε ότι έχει πήξει παραπάνω από όσο πρέπει αραιώνετε με ζωμό. Αν σας περισέψει ζωμός φυλάξτε τον στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.