Κότα μιλανέζα

Περιγραφή

Απλά υπέροχη! Ένα φαγητό που σπάνια το μαγειρεύουμε πια. Δοκιμάστε το.

Τι χρειαζόμαστε:

  • Μία κότα (αν είναι εύκολο να βρείτε) ή ένας κόκορας.
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2-3 καρότα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Αρκετό νερό
Υλικά για τη σάλτσα
  • 3-4 φλυτζάνια ζωμό
  • 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 3-4 κουταλιές βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ
  • 1 αυγό
Για το πιλάφι
  • 3 φλυτζάνια ρύζι κίτρινο
  • 6 φλυτζάνια ζωμός
  • (ή 1 μέρος ρύζι - 2 μέρη ζωμός)
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο


















Πώς το κάνουμε:
  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα την κότα, το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και μπόλικο νερό.
  2. Βράζουμε χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
  3. Σε χύτρα θέλει περίπου 30΄.
  4. Βγάζουμε την κότα και τη φυλάμε σε σκεύος ζεστή.
  5. Πετάμε τα λαχανικά, σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε.
  6. Στη συνέχεια φτιάχνουμε το πιλάφι.
  7. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε ελαφρά το ρύζι (προσοχή να μην καεί, να "γυαλίσει" μόνο).
  8. Ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου για 7-8 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την καπακώνουμε και αφήνουμε το ρύζι να "τραβήξει" τα υγρά του.
  10. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την σάλτσα
  11. Σε άλλη κατσαρολίτσα (σε μέτρια φωτιά) βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου ξανθίνει.
  12. Προσθέτουμε τον ζωμό και το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα, χωρίς να πήξει πολύ.
  13. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  14. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού προσθέτοντας λίγο ζωμό, που σίγουρα μας έχει περισέψει και το ενσωματώνουμε στη σάλτσα.
  15. Ξαναβάζουμε την κατσαρολίτσα μας σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά περίπου για να πάρει η σάλτσα μας μία βράση ακόμα.
  16. Σερβίρουμε την κότα και το πιλάφι σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η σάλτσα πρέπει να είναι παχύρευστη. Αν δείτε ότι έχει πήξει παραπάνω από όσο πρέπει αραιώνετε με ζωμό. Αν σας περισέψει ζωμός φυλάξτε τον στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.